| 16.05.2018. ЕВОЛУЦИЈА

Изгледа дека луѓето кои сакаат лута храна имаат помала потреба за сол и имаат понизок крвен притисок, што потенцијално го намалува нивниот ризик за срцев или мозочен удар, укажува новата студија.

Тие во просек конзумираат 10,3 грама сол дневно, додека оние кои не сакаат луто конзумираат во просек 13,4 грама сол дневно.

Се смета дека резултатите од оваа студија укажуваат дека со помош на внес на лута храна може да се намали внесот на сол и да се симне високиот крвен притисок, без оглед каква храна јадете.

 
 

Од порано е познато дека луѓето кои внесуваат поголеми количини сол имаат поголем ризик од срцев удар, затајување на срцето и мозочен удар.

(0)

  
 

Тим ЗА -0%
 
 
Тим ПРОТИВ 0%
Гласањето е затворено
  
Ливадџија

ОСТАВИ КОМЕНТАР

  • Hема коментари
  • Hема коментари
  • HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
    Mени