| 05.06.2018. ПО СВЕТОТ

Животот на една Американка која имала смртоносен рак на дојка бил спасен благодарение на нова пионерска терапија, објавија американски истражувачи.

Таа вклучи вбризгување на 90 милијарди клетки отпорни на рак во нејзиното тело.

На Џуди Перкинс ѝ биле дадени само три месеци живот, но две години подоцна, во нејзиното тело нема никакви траги од тешката болест.

 
 

Тимот од Американскиот институт за рак вели дека оваа терапија е сѐ уште експериментална, но би можела да се претвори во третман за сите видови рак.

Џуди имала рак на дојка што не можел да се лекува со традиционални методи.

„По една недела терапија, почнав да чувствувам нешто. Можев да почувствувам како туморот во градите се намалува. По една-две недели, тој целосно исчезна. По скенирањето, целиот медицински тим скокаше од среќа. Тогаш ми кажаа дека веројатно ќе бидам излекувана“, вели Перкинс.

  
 

Овој „жив лек“ е направен од клетките на самиот пациент во еден од водечките светски центри за истражување на ракот. Тој останува во експериментална фаза и бара дополнителни тестирања, пред да може да почне да се користи пошироко.

„Сѐ уште учиме како дејствува, но потенцијално, би можел да се примени на секаков тумор. Ова е уникатен лек за секој пациент одделно и поразличен од сите третмани досега“, вели д-р Стивен Розенборг од Американскиот институт за канцер.

(0)

 
loading...
 

Тим ЗА -0%
 
 
Тим ПРОТИВ 0%
Гласањето е затворено
  
Ливадџија

ОСТАВИ КОМЕНТАР

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Hема коментари
  • Hема коментари
  • HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
    Mени