| 03.11.2017. ЕВОЛУЦИЈА

Денешното општество е популарна тема за дискусија овие денови. Вообичаено, технологијата е во срцето на ова прашање, а илустраторите Џон Холкрофт и Стив Кетс ни докажуваат дека модерното општество е уште попроблематично отколку што мислевме.

Џон Холкрофт е ретро илустратор со седиште во Англија, кој создава едноставна уметност инспирирана од 50-тите за да илустрира сериозни теми. Можете да видите повеќе од илустрациите на Џон Холкрофт на www.johnholcroft.com.

Стив Cutts е исто така илустратор со седиште во Лондон, Англија, чии дела се фокусираат на сатиризирање на современите ексцеси. Неговата стилска инспирација се движи од цртаните филмови од 1930-тите и 40-тите до модерните стрипови. Ако сакате да видите повеќе, одете на страната на Стив Кутт www.stevecutts.com. Иако на спротивните стилски краеви и двајцата уметници успешно пласираат остри и сатирични пораки во нивната работа. Со сегашната состојба на современото општество, не е изненадување што овие двајца уметници се полни со материјал.

 
 

1. Оваа илустрација од Стив Кетс прикажува колку е страшен гневот на интернет. Лицето што виси на работ, исплашено од пад во јамата со чудовишта, концептуализира колку се плашиме од повратните информации на интернет. Хејтери секаде!

1

2. Џон Холкрофт совршено го прикажува крајот на литературата пласирајќи книга во вид на ковчег. Генијалниот детал на оваа слика е дека социјалните медиуми се всушност клинците со кои се затвара ковчегот. Дали смртта на литературата е неизбежна?

2

3. Оваа слика зборува сама за себе.

3

  
 

4. Уште една илустрација од Џон Холкрофт, оваа слика е совршена претстава за моменталната состојба на нашата мајка Земја.

4

5. Кој би можел да ја заборави лудоста на Pokemon GO?

5

6. Со се поголемата употреба на производите од Епл, она што некогаш беше познато како убаво овошје сега е мултинационална технолошка компанија.

6

 
loading...
 

7. Идејата дека парите можат да ни донесат среќа е честа перспектива во едно општество кое е водено од потрошувачката. Илустрацијата на Катс ги користи парите во стапицата за глувци за да покаже колку е лесно да се заплетка човек во овој начин на размислување и да умре обидувајќи се да ја оствари таа желба.

7

8. Тема која е секогаш актуелна, Холкрофт го покренува прашањето на современата здравствена заштита со оваа илустрација. Со прикажување на лекар како банка за парички, ни укажува на тоа дека лекарот работи на парите кои му ги даваме, ставајќи го моралот и етиката под прашалник кога говориме за прашањата поврзани со приватизираната здравствена заштита, наспроти јавната здравствена заштита.

8

9. Проблемот со социјалните медиуми е во тоа колку може да влијае на нашата самодоверба.

9

10. Во оваа контраверзна слика со бремена затвореничка, уметникот ја доведува во прашање моменталната состојба на нашиот правен систем. Се прашува како може да се очекува од дете да успее кога доаѓа од таков темен и тежок почеток. Слободата на детето се потпира на слободата на нејговиот родител.

10

11. Холкрофт се справува со важен и контроверзен проблем со оваа илустрација на неколку деловни жени кои се држат назад од розова лента, розовата боја која симболизира женственост. Илустраторот успева да ја опфати родовата нееднаквост на работното место со ограничување на жените додека бизнисмените продолжуваат да грабаат во се поголеми височини.

11

12. Холкрофт нуди интересен приказ на модерната љубов со оваа чоколадна кутија. Онлајн дејтингот стана прашање на суров избор и осуда на другите врз основа на она што го пишува на нивните профили. Љубовта стана чин на мерење на луѓето врз основа на нивниот изглед и неколку реченици од кои се очекува да сумираат која е личноста.

12

13. Катс се фокусира на прашањето со технологијата во современото општество, илустрирајќи дека таа има целосна сопственост над луѓето. Идејата дека телефонот е газдата, земајќи го човекот надвор на прошетка, користејќи ја коската од лајкови, претставува пример за тоа колку контрола имаат социјалните медиуми врз луѓето.

13

14. Холкрофт се фокусира на прашањето за одгледувањето на децата во оваа илустрација на дете под ограничување. Детето држи ранец, сугерирајќи дека е на пат кон училиште, додека неговите родители го јаваат ранецот и имаат поводник.

14

15. Што ќе ви се случи ако немате пристап еден ден до социјалнит мрежи?

15

16. Катс ја напаѓа идејата за модерниот живот со оваа една конзерва за супа.  Исто така, може да биде и критика кон недостигот од избор за здрава храна во денешниот супермаркет.

16

17. Што се случи со нашите мозоци?

17

18. Холкрофт нуди свое сопствено гледиште за консумеризмот со ова прикажување на една жена што шета на шопинг по улиците на Париз. Илустраторот оди до таму да сугерира дека човекот е само бар код и нема никаква индивидуалност што ѝ останува од нејзината облека. Таа самата станала производ.

18

19. Луѓето не се најдобрите гости…

19

20. Ете ги хејтерите!

20

21. Нема повеќе сместо за старите алати и предмети во нашиот живот.

21

22. Кој му треба одмор кога имаат Фејсбук? Ова е модерна форма на бегство.

22

23. Општество на зомбија…

23

24. Катс ја отсликува технологијата како пустелија која претендира да биде природа, но недостасува убавината.

24

(109)

Тим ЗА -0%
 
 
Тим ПРОТИВ 0%
Гласањето е затворено
  
Ливадџија

ОСТАВИ КОМЕНТАР

  • Hема коментари
  • Hема коментари
  • HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
    Mени