| 05.02.2018. ПО ДОМА

Знаци кои покажуваат дека детето може да има психички проблеми во иднина може да се забележат кога едно лице е 3-годишна возраст. Дејствата на родителите понекогаш ги поттикнуваат децата да ги демонстрираат овие знаци. Проблемот е во тоа што родителите обично не сметаат дека овие знаци се од големо значење. Ова се неколку клучни карактеристики на децата со психопатски особини. Многу сериски убијци се однесувале вака во раното детство и за жал, никој не го забележа тоа однесување навреме.

Да почнеме со тријадата Мекдоналд. Ова се 3 знаци на однесување на детето кои укажуваат (со многу голема веројатност) дека таквите деца се подготвени да извршат многу насилни кривични дела во иднина. Тријадата била создаден од Џ.М. Мекдоналд, американски психијатар кој го анализирал однесувањето на околу 100 криминалци.

1. Суровост кон животните.

 
 

Суровоста кон животните е еден од најочигледните знаци на психопатско пореметување кај детето. Ако му објасните на детето дека не е во ред да ја повлече за опашка мачката или да го клоца кучето и детето ги разбира и не ги повторува овие дејства во иднина, тогаш немате за што да се грижите. Но, кога децата насилно ги злоупотребуваат животните или дури ги убиваат, тогаш е време да се преземат некои мерки.

Ова е начинот на кој идните сериски убијци го искажуваат својот гнев користејќи апсолутно беспомошни животни. Тие често ги убиваат своите жртви на исти или слични начини како што им наштетуваат на животните. Врската помеѓу злоупотребата на животните и психопатија е толку очигледна што ФБИ во САД дури почнале да ги евидентираат и случаите на злоупотреба на животни во нивните годишни кривични пријави.

На фотографијата погоре е прикажан Џефри Дамер, американски сериски убиец, кој добил 15 доживотни казни. Забележете го начинот на кој го држи мачето.

  
 

2. Пироманија

Проманијата или желбата да пали одредени нешта е втор знак. Ова е уште еден начин да се искаже гнев и пркос.

3. Енуреза

 
loading...
 

Се разбира, не постои гаранција од 100% дека детето кое е на возраст од 6 години и мокри во кревет е иден манијак. Сепак, ова нарушување често предизвикува акти на подметнување пожар, злоупотреба на животни и многу други работи, бидејќи оваа состојба е понижувачка за детето. Како резултат на тоа, тие се лути и навредени. Ако родителите не реагираат добро на фактот дека нивното дете ги има овие несреќи или ако нивните пријатели му се потсмеваат, тоа само ќе ги влоши работите.

На пример, Андреј Чикатило страдал од ензуреза и бил најстрашниот манијак на Советскиот Сојуз. Неговата мајка го тепала кога уринирал во креветот. Многу подоцна, тој почнал да ужива гледајќи како други деца страдаат што довело до страшните работи кои ги предизвикал.

Психолозите спомнуваат многу повеќе знаци освен тријадата Мекдоналд . Вреди да се обрне внимание на овие знаци, бидејќи понекогаш, има доста тенка линија помеѓу она што е нормално и што е абнормално однесување.

4. Прекршување на правилата.

Има ли некој кој никогаш не скршил нечија омилен чаша како дете, или никогаш не задоцнил? Секое дете било ситуација кога чувствувало дека мора да излаже за да избегне казна. Но, децата со психопатски особини многу поинаку го разбираат кршењето на правилата: тие добиваат радост и адреналин од него.

Истото важи и за адреналинот што луѓето го искусуваат кога крадат нешто. Џ.К. Роулинг многу добро го опиша тоа во Хари Потер во поглавјата за детството на Волдеморт. Ако се сеќавате, професорот Дамблдор пронајде украдени играчки во неговата фиока. Играчките припаѓале на други деца. Но, негативецот не ги земал играчките затоа што му биле потребни, туку затоа што сакал да гледа како другите патат без нивните омилени играчки.

5. Лажење без каење.

Ако детето лаже затоа што се плаши да не биде казнето тогаш може да се разбере причината зошто не ја кажува вистината. Меѓутоа ако детето лаже само за да излаже без каење и со многу уверен израз на лицето, тогаш родителите треба да имаат причина за грижа. Можеби, нешто не е во ред со нив. Можеби, тие едноставно го сакаат процес на лажење.

6. Силеџиство

Се разбира, не секој силеџија е иден манијак. Луѓето можат да станат насилници поради многу причини: можеби ќе сакаат внимание, моќ, можеби ќе сакаат да изгледаат како нивните насилни родители, нивните идоли и така натаму. Сепак, постои една од причините што може да ви помогне да откриете силеџија со психопатски особини: повторно, тие би можеле да ги понижат другите луѓе само затоа што тие уживаат да го прават тоа.

7. Нечувствителност

Децата со психопатски особини не го покажуваат стравот толку лесно како нивните врсници, тие не го чувствуваат стресот на исто ниво. Тие немаат поим што е сочувство.

Според Хедер Ирвин, висок психолог во Р.Е.А.Д. клиника, првата година од животот на детето е најважна во одредувањето на иднината на нивното психолошко здравје.

„Психопатите не се појавуваат од воздух. Вие само треба да ги погледнете нивните рани години, во она што се случувало со овие деца, кога тие биле новороденчиња. На пример, ако тие плачеле во првите 6 месеци и никој не се грижел за нив, никој не ги хранел кога беа гладни, никој не им помагал, нивниот мозок го запаметил тоа и сфатил дека чувствата не се важни. Други мозочни структури започнуваат формирање врз основа на овој концепт. ”

Хедер Ирвин, психолог

Ова значи дека родителите имаат огромна одговорност не само за здравјето на детето, туку и за начинот на кој детето го гледа светот. И ако ова дете има некои отстапувања, секогаш е подобро да се консултирате со специјалист, а потоа обидете се да го решите проблемот без помош на професионалци.

(0)

Тим ЗА -0%
 
 
Тим ПРОТИВ 0%
Гласањето е затворено
  
Ливадџија

ОСТАВИ КОМЕНТАР

  • Hема коментари
  • Hема коментари
  • HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
    Mени