| 29.12.2017. ЕВОЛУЦИЈА

Собравме некои корисни совети за корисниците на паметни телефони, кои можат да ги изненадат вашите пријатели и да го направат вашиот живот полесен.

8. За да видите инфрацрвено зрачење:

Сега можете лесно да ја проверите употребливоста на вашиот далечински управувач. Само вклучете ја камерата. Потоа земете го далечинскиот управувач, ставете го пред камерата и притиснете било кое копче. Ќе видите црвено светло ако батериите на далечинскиот управувач работат добро. Камерата на секој паметен телефон ги препознава инфрацрвените зраци (што го поврзуваат ТВ и мала сијалица на далечинскиот управувач на телевизорот).

 
 

7. Да фотографирате град од прозорец на автомобилот:

Ако немате доволно време да уживате во погледите кога патувате, можете да фотографирате панорамски фотографии додека возите и да ги погледнете подоцна. Вклучете го панорамскиот режим на камерата на вашиот телефон и држете го уредот на иста рамнина.

6. Да креирате брат близнак:

  
 

Или сестра близначка. За жал, само на сликата. Изберете панорамски режим дадете му го телефонот на Вашиот пријател. Кога тој почнува да ја преместува камерата, треба да трчате на другата страна на панорамата (треба да бидете побрзи од камерата). На сликата ќе има 2 лица. Или дури и 3!

5. За да го вклучите режимот на гостин:

Ова е одлична функција доколку Вашата мајка или некој друг сака да го користи телефонот. За жал, оваа функција е достапна само за Android 5.0 и понови. Повлечете надолу од врвот на панелот за брзо поставување, допрете го аватарот и изберете “Add guest” за да ја овозможите функцијата (и да ги поставите сите функции што може да ги исполни вашиот „гостин“).

 
loading...
 

4. За да го претворите телефонот во очила:

Ова е корисно за луѓето кои страдаат од кратковидост. Вклучете ја камерата и ставете ја во близина на некој текст. Ќе видите зголемена слика (не заборавајте да и го кажете на Вашата баба овој совет!). Исто така е корисно кога гледате спортски натпревари на стадиони или концерти – ќе ги забележите сите детали од најоддалечените редови.

3. За да поставите автоматско отклучување кога сте дома или во куќата на пријателот:

Сега можете да заборавите на PIN код, цртање на екранот и други збунувачки работи. Ако имате Android 5.0 и понов, можете да одите до поставките за Smart Lock и да додадете „безбедни области“ каде што Вашиот телефон секогаш ќе се отклучи автоматски.

2. За да се намали зрачењето на синото светло на телефонот:

Сината светлина често нè вознемирува кога спиеме и ги повредуваме очите кога ги користиме нашите телефони во мракот. За да се отстрани овој проблем, беа создадени некои специјални програми (BlueLight Filter): го филтрираат протокот на синото светло од екранот и синхронизираат подесувањата на осветленоста и бојата на екранот. Вие само треба да преземете еден од нив (на пример, тука) и да уживате во Вашите соништа. И сопствениците на најновите верзии на Android (5.0 и понов) можат едноставно да ја вклучат оваа функција во поставките.

1. За да креирате ултравиолетова ламба:

Земете телефон и вклучете блиц, потребен ви е селотејп и сини и виолетови маркери. Ставете еден слој проѕирен селотејп преку блицот,и обојте го со синиот маркер. Потоа ставете уште еден слој и повторно обојте го сино. Последниот слој треба да биде обоенсо виолетова боја. Кога ќе го вклучите блицот на Вашиот телефон во мракот, ќе можете да видите … нешто интересно (вклучувајќи бактерии на сите површини!).

(0)

Тим ЗА -0%
 
 
Тим ПРОТИВ 0%
Гласањето е затворено
  
Ливадџија

ОСТАВИ КОМЕНТАР

  • Hема коментари
  • Hема коментари
  • HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
    Mени