| 24.11.2017. ПО ДОМА

Кога ќе се разболиме, многу е лесно да ги протолкуваме овие симптоми како симптомите на грипот. Менингитисот на пример, предизвикува вкочанетост, главоболки и висока температура. Но, за просечниот човек ова може да изгледа како настинка, и поради таа претпоставка, може да не се третира со соодветна грижа.

Типично, менингитисот е предизвикан од бактериска или вирусна габична инфекција, и ако не се открие на време и се лекува, може да стане опасен по живот, ако не се земаат соодветни антибиотици.

Со тоа кажано, ако се сомневате дека вие или некој што го знаете дека е болен од менингитис, следниве симптоми ќе ви бидат евидентни.

 
 

Вкочанетост: Повеќето луѓе кои страдаат од менингитис ќе доживеат вкочанетост во вратот и грбот, бидејќи воспалението е поттикнато од мембраните кои го обвиваат мозокот и ‘рбетниот мозок. Тоа е константен оток што предизвикува непријатност, и ако почнете да доживувате ненадејна треска или главоболка во комбинација со таа болка, можно е да имате менингитис.

 

Ако страдате од настинка, тоа може да се развие во она што се нарекува вирусен менингитис. Овој тип на менингитис не е штетен или потенцијално штетен за вашето здравје или за здравјето на другите. Но, ако исто така имате необјаснета вкочанетост во вратот, треба да одите кај лекар.

  
 

Треска: Појавата на ненадејна треска се случува во периодот кога менингитисот додека влегува во телото, а имунолошкиот систем реагира со зголемување на телесната температура. Ако сте развиле менингитис, ќе почувствувате треска помеѓу 3-7 дена.

 

За жал, овој симптом не е најчестиот симптом на кој треба да внимавате. Според лекарите, само 44% од пациентите кои ја имаат оваа инфекција ќе го покажат овој симптом. Ова може да биде исклучително тешко да се дијагностицира, па ако вашата треска не престане, одете веднаш на лекар.

 
loading...
 

Главоболка: Друг знак за симптом на менингитис е силна главоболка која не престанува. Ова се должи на воспалението и отокот во мембраните кои го опкружуваат вратниот и ‘рбетниот мозок. Главоболките се сметаат за еден од најчестите симптоми на менингитис.

 

Важно е да се идентификува кој тип на главоболка имате. Типично, ако имате менингитис, главоболката што ќе ја доживеете не е иста како и нормалната главоболка. Таа нема да се намали, освен ако не се земат соодветни лекови против менингитис.

Збунетост: Кога вашиот мозок доживува тежок оток, може да ја попречи вашата способност да функционирате. Значи, ако страдате од менингитис, вашиот мозок ќе отече и може да доживеете забуна, неспособност да се фокусирате, губење на меморијата, несоница, вртоглавица и тешкотии при будењето.

 

Кога доживувате конфузија, таа може да се претстави на многу различни начини. На пример, може да имате проблем да разликувате што е сон, а што е реалност, вашите сеќавања можеби не се јасни или целосно може да заборавите одредени битни моменти. За некои луѓе, главно оние кои се постари, оваа конфузија не го добива потребното внимание.

Чувствителност на светлина: Менингитисот може да предизвика сериозна чувствителност на светлина, што се манифестира со заматен вид и тешкотии со видот под силни светла или сончева светлина. Како резултат на тоа, може да почнете да доживувате главоболка.

 

Причината поради кој вашиот вид станува матен кога боледувате од менингитис е поради тоа што оптичкиот нерв почнува да отекува. Во повеќето случаи отокот ќе спадне и вашиот нормален вид ќе биде обновен. Меѓутоа, кај тешки случаи на менингитис, делумно или целосно слепило може да се појави во двете очи без можност за обновување на видот.

Гадење: Ако страдате од менингитис, повраќањето и гадењето ќе се појават во раните фази. Како што инфекцијата се пробива низ телото, таа ќе го наруши стомакот и ќе предизвика повраќање. Често луѓето ќе го изгубат и апетитот. Во зависност од тежината на инфекцијата, може да се појави екстремно губење на тежината.

 

Оние кои веќе имаат ослабен имунолошки систем пред менингитис, се повеќе подложни на фаќање на инфекцијата. Симптомите што ќе ги доживуваат, исто така, може да бидат многу полоши поради неможноста на телото да се бори против инфекцијата.

Осип: Често пати бебињата и малите деца кои доживуваат менингитис ќе развијат осип. Осипите се појавуваат од размножувањето на бактериите во крвотокот, кои ослободуваат отрови што почнуваат да ги оштетуваат крвните садови, што резултира со осип.

 

Најдобар начин да се тестира ако вашиот осип е само иритирана кожа или симптом на менингитис е стаклениот тест. Земете чаша и притиснете ја наспроти подрачје каде што е осипот. Ако маркерите останат исти – за да ги видите јасно преку стаклото, одете на лекар. Но, ако знаците избледат со притисокот на чашата, тоа е само иритирана кожа.

Губење на апетитот: Поради гадењето и постојаното повраќање, менингитисот може многу да влијае на дигестивниот систем. Може да го изгубите апетитот или дури и да не јадете воопшто, бидејќи се плашите дека би можеле да го повратите сето тоа повторно. Ова може да доведе до нездраво губење на тежината кое може да доведе до уште повеќе здравствени проблеми.

 

Колку и тешко да ви изгледа, треба да се обидете и да консумирате храна кога се справувате со менингитис. Колку повеќе хранливи материи ќе ставите во вашето тело, толку посилен ќе биде имунолошкиот систем, за да може да се бори со инфекцијата. Во тешки случаи, луѓето се примаат во болница за да можат да се стават на интравенозно хранење, па пациентот да може да остане хидриран.

(1)

Тим ЗА -0%
 
 
Тим ПРОТИВ 0%
Гласањето е затворено
  
Ливадџија

ОСТАВИ КОМЕНТАР

  • Hема коментари
  • Hема коментари
  • HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
    Mени