06.11.2017.Бенита Белешкова
31.10.2017.Ливадџија

Пред извесно време, алжирски карикатурист познат како Ле Хиц ја сумираше ситуацијата во Саудиска Арабија со неколку сурови удари на своето пенкало: Во цртежот, саудискиот крал ја објавува својата решеност да се бори против тероризмот, насочувајќи го својот пиштол главата. Целиот саудиски парадокс беше сумиран во таа карикатура: Земјата произведува, спонзорира, засолнува и го храни исламизмот што ги загрозува нејзините темели и нејзината иднина.

Како може ова? Треба да се вратиме скоро три века наназад за да почнеме да одговараме на ова прашање. Околу 1744 година, племенскиот водач, Мухамед ибн Сауд, формирал сојуз со ултраконзервативниот проповедник Мухамед ибн Абд ал-Вахаб и ја создал првата монархија – држава на Арапскиот полуостров. Од една страна, го имаше семејство Сауд, управувајќи ја земјата со правото на крвта и наследувањето; од друга страна, имаше вахабизам, ултра-пуританска и екстремна верзија на исламот што се нарекуваше – оригиналниот ислам. Семејството и свештенството – цврсто заварени заедно во текот на децениите, колку од приходите од нафтата, толку и од легитимноста што произлегува од близината до најсветите места на исламот.

Но вахабизмот, исто така, е една од матриците на глобалниот џихадизам денес: идеолошки и финансиски извор на моќта на исламистите и нивната констелација на фундаменталистички џамии, телевизиски мрежи посветени на проповедање и разни политички партии низ муслиманскиот свет. Саудиска Арабија ја храни раката што ја убива, малку по малку, како и други земји.

 
 

потребно беше Западот да биде силно погоден од исламистичкиот тероризам за целосно да ја цени сериозноста на оваа закана, камуфлирана долго време. Навистина, дури и кога саудиските лидери се ракуваа и се смешкаа со нивните западни колеги, тие беа домаќини на проповедници кои им проповедаа за џихад на стотици илјади луѓе собрани во Мека за годишниот аџилак. Денес, секој гледа подобро преку камуфлажата.

Реформата во Саудиска Арабија сега изгледа неопходна – а сепак, во исто време, невозможна. Како кралското семејство ќе успее да ја отфрли поддршката на свештенството, да го запре финансирањето на фундаменталистичките мрежи и да донесе ништо помалку од неколку револуции во врска со социјалните права? Стабилноста на кралството е во прашање и како последица, на целиот тој регион.

Појавата на човекот познат како “железниот принц” – Мохамед бин Салман, 32-годишниот наследник на тронот – сугерира дека може да има решение за саудискиот проблем. Млад, смел, виден како реформатор, наследникот на круната се разбуди, откако неговиот татко го стави на чело на политичката сцена пред околу две години. Тој, на пример, предлага друг вид економски модел од оној, изграден околу нафтата и гасот, кој преовладува денес и најави развојни мегапроекти и планови за безусловно отворање на земјата за туризам.

  
 

Принцот, дури и се чини дека сака да го проба незамисливото: давање на жените право да возат или да одат на спортски стадиони, конечно да можат да одат во кината и пред се, да вршат притисок врз свештенството и за да направат преглед и сертификација на големите канони на муслиманското православие, вклучувајќи ги и хадитсите, збирката на зборовите на пророкот Мухамед.

Сето ова е ризичен предлог. Она се случува денес во Саудиска Арабија, особено со оглед на неодамнешните чистки против старата гарда, наликува на револуција во палатата и религиозен пресврт. Покрај тоа, овие промени се совпаѓаат со обновените предупредувања на саудиската влада за иранската закана и нејзиното зближување со Израел. Каков револуционер е овој принц? Некои во него гледаат како човек управуван од американска рака, нарачан за да го исчисти регионот.

Без оглед на вистинскиот ефект на овие промени во Саудиска Арабија, тие веќе се чувствуваат на друго место. Ако оваа земја, татковината на фатвите, превземе реформи, исламистите низ целиот свет ќе мора да го следат примерот или да ризикуваат да се најдат на погрешната страна на православниот ислам.

 
loading...
 

Во Алжир на пример, непријатноста кај тврдокорните исламисти е суптилно очигледна. На социјалните медиуми се чини дека теоријата на заговор надвладува: настапите на принцот се сметаат за производ на американското влијание. Но, конзервативните весници и исламистичките уредници – главно заинтересирани за сите прашања поврзани со Саудиска Арабија, кои веднаш коментираат за какви било мали забелешки против исламот – се претежно тивки овој пат, или плашливи во одбрана на вахабизмот. Во џамиите исто така, доминира тишината.

Исламистите во Алжир припаѓаат на еден од двата табора. Првиот, наводно древен и чист, тврди дека е во сродство со Саудиска Арабија и долината Фатва. За нив се проблематични реформите на принцот, стравувајќи дека можат да сигнализираат крај на нивното финансирање и удар за нивниот легитимитет.

Другиот табор е од линијата на Муслиманското братство и е блиску до премиерот на Турција – Реџеп Тајип Ердоган; Алжирската влада ги толерира исламистичките политички партии што ги формира оваа група. Но, и нејзините членови се загрижени исто така, бидејќи ако се случат реформите во Саудиска Арабија ќе ја изгубат својата мантија на толерантни исламисти и нивната позиција на алжирската политичка шаховска табла. Принцот, со тоа што се прегласува како многу поумерен од умерените на друго место, им го влече килимот од под нозете.

И така сите исламисти се чувствуваат вознемирени да не останат сирачиња. Умерениот табор, слепо може да се обиде да игра брканица со принцот во умереноста. Но, фундаменталистичкиот табор, без своите познати маркери, може да се сврти против саудиското кралство за да побара нов вид легитимитет – и да води еден вид света војна против светата земја.

Камел Дауд – Њу Јорк Тајмс

(78)

Тим ЗА -0%
 
 
Тим ПРОТИВ 0%
Гласањето е затворено
  
Ливадџија

ОСТАВИ КОМЕНТАР

  • Hема коментари
  • Hема коментари
  • HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
    Mени