Казанот наречен Скопје

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

„Скопје е казан“, велат поначесто неговите жители, секогаш кога заради летните вруќини, тешко издивнуваат, не знаејќи колку многу – и метафорично – се во право. Скопје е навистина еден зовриен казан. Најнапред географски. Скопје е котел сместен меѓу масивите на Водно, на Матка, на Китка и Црногорието во кој сè се раздвижува во необичен вриеж… Read more »

Зошто треба повторно да размислите во врска со капитализмот?

Posted by & filed under МУАБЕТ.

Paul Tudor Jones II loves capitalism. It’s a system that has done him very well over the last few decades. Nonetheless, the hedge fund manager and philanthropist is concerned that a laser focus on profits is, as he puts it, “threatening the very underpinnings of society.” In this thoughtful, passionate talk, he outlines his planned… Read more »

Големото бегство

Posted by & filed under ДОКУМЕНТАРКА.

Нови детали околу најтешкото бегство од затвор за време на Втората Светска војна. Сега следете ги поранешните тројца воени затвореници и тимот на археолози кои се враќаат на лице место, кај воениот логор со максимална безбедност Сталаг Луфт 3, во потрага по тунелот кој Германците никогаш не успеале да го пронајдат. (283) Тим ЗА -0%… Read more »

Такси

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Една „ОБИЧНА“ Градска Приказна. Скопје, Четврток, 22.03. 2013. Стојам на Рекорд. Чекам такси. Одам до домот на моите родители, да земам неколку нови текстови, кои ќе пробам да ги вментам во монолошкиот дел од ХОТЕЛСКИ ПРИКАЗНИ. Имаме закажано проба со Димитар Стојменовски, кој го игра раскажувачот во претставата. Неговиот дел е базиран на монолози, па… Read more »

Провинцијалката и нејзините градски жртви

Posted by & filed under ПОД ШИРОКА КРОШЊА.

Скопје станува една бетонска пустина. Инвазијата на имигранти од реалицајата село-град не стивнува. И така Македонија од земја со околу 2 милиона жители, 50 % од своите широки маси ги укотви во големиот град. Секоја можна уличка, секое можно  зелено паркче стана темел за нова зграда. Зграда во која ќе се накомат сељаци кои продале… Read more »

Доналд Гловер – ќе се тепам со џуџе и ќе зборам за пениси!

Posted by & filed under МУАБЕТ.

Како афроамериканец неможеш кога сакаш да го употребеш зборот на “Н“ кон батка како тебе, ако никогаш не си го употребувал… Можете да го замислите ли Сил како го користи тој збор? Или Обама? Нема шанси… (120) Тим ЗА -0%     Тим ПРОТИВ 0% Гласањето е затворено   

Крокодил – најопасната дрога во Русија

Posted by & filed under ДОКУМЕНТАРКА.

Произведена во домашни услови, наречена Крокодил, зема се поголем замав во Сибирскиот дел од Русија и нејзините ефекти врз корисниците се ужасни. Делови од видеото се со експлицитни сцени, па затоа и не се препорачува за било кој да го гледа. Дури и повеќето корисници на хероин се уплашени од оваа дрога и несакаат да… Read more »

Лихнида кајче веслаше кавер – Вардарски рид Гевгелија

Posted by & filed under JAM SESSION.

место – Вардарски рид Гевгелија тоа шо пее – Лигрочо Руграче тоа шо прде – Блажо Прнар тоа шо е зимурљав- Томче Писателут тоа шо сниме – Џоко Труба (175) Тим ЗА -0%     Тим ПРОТИВ 0% Гласањето е затворено   

Погледнувања

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

                Ме погледнуваш сакаш нешто да ми кажеш, дека сум привлечен за тебе или си ласкам и летам. Продолжуваш и се вртиш повторно да ме погледнеш, сакаш нешто да ти кажам, дека си заносна и секси или можеби и ти леташ. Се гледаме и доволно е, не кажувај… Read more »

Мел Робинс – прекинете да се изневерувате себе си!

Posted by & filed under МУАБЕТ.

Мел Робинс е мајка на три деца, работи како адвокат по криминална пракса и една од топ кариера и односи експерти во Америка. Нејзиниот приод е паметен, ефективен и забавен. Послушајте ја што има да ви каже… (88) Тим ЗА -0%     Тим ПРОТИВ 0% Гласањето е затворено