Налеј, налеј меанџико – песна за љубовта на гемиџиите и француската меанџика

Младите Македонци, солунските атентатори, гемиџиите, само неколку месеци пред настаните во Солун, во Париз, во една мала коноба, со симпатично име „Утро“ на убавата сопственичка и ја пееле „Налеј, налеј меанџико“. Меанџиката, подоцна стаписана од нивните подвизи и нивната смрт, тажна за нејзините македонски пријатели не се омажила никогаш и Read more

17.01.2017. Ливада.мк

Македонија чува дел од Светиот Крст на кој бил распнат Исус Христос!

Иако голем дел од верниците во Македонија знаат, сепак голем дел од јавноста во Македонија, која не

14.01.2017. Ливада.мк

Амбисот во Лагадин – епитом на општествениот амбис во кој тоне Охрид

Сосема очекувано, по острата реакција на локалните жители на Лагадин и Охрид ЅОЅ, институцијата која го одобрила

10.01.2017. Ливада.мк

Вевчанскиот карневал

Вевчанскиот карневал почнува од локацијата на почетокот на Вевчани. Тука се собрани василичарите на двете групи: горномаалски

07.01.2017. Ливада.мк

Како се печеше пожаранска ракија

Откако паметам за себе, во село Пожаране одсекогаш се негуваше култот кон алхохолот, било да се работи

03.01.2017. Ливада.мк

Хотелот “Балкан” во Битола

Хотелот “Балкан” во центарот на градот или битолчани како што го знаат хотелот на Тиро-рогозинаро. Го изгради

31.12.2016. Ливада.мк

Зоран Китанов за диско забавите у Струмица

Јас работаах со два грамафона и две плочи. Трета година у гимназијата бех музички уредник на младинска

27.12.2016. Ливада.мк

Јуруци

Јуруци се засебна турска етничка група што живее во југоисточниот дел на земјава т.е. во делови на дојранскиот,

24.12.2016. Ливада.мк

Првиот ТВ предавател на врвот на Пелистер

Атанас Стојановски – Ацко е битолчанец од месноста викана Чифте-Фурни во Битола, првото од четирите деца на

20.12.2016. Ливада.мк

На Свети Никола сите патишта водат во градот на Свети Никола во Овче Поле

Во чест на одбележувањето на патронот на градот Свети Никола – Чудотворецот Свети Николај, претстојниот викенд во

17.12.2016. Ливада.мк

Патот кон поубава уметност

Целината од текст и музика именувана како новокомпонирана песна е заедничко дело на музичката и литературната уметност.

13.12.2016. Елена Танаскоска

Коце Градоначалникот Препоручуе – Седи не Прди Жифти све

Скопје е загаден као никад до сеа и смрди као у ќумез. Не знам како другачие би

10.12.2016. Ливада.мк

За исчезнатиот средновековен град Козјак во кумановскиот крај

Во повелбата на византискиот цар Василиј II од 1019 година, се наведува дека во тогашната позната Морозвишка

06.12.2016. Ливада.мк
Mени