Оваа птица официјално повеќе не постои во дивината

Сината ара, вид на папагал познат низ целиот свет откако анимираната верзија стана главен карактер на цртаниот филм „Рио“, повеќе не постои во дивината. Иако и впо споменатиот цртан филм папагалот Блу беше посветен на обидот за спасување на својот вид, со истражување е утврдено дека таквите птици ко потенуваат од Бразил повеќе не постојат… Read More Оваа птица официјално повеќе не постои во дивината

Честички од загаден воздух биле пронајдени кај неродени бебиња

Честички од загаден воздух биле пронајдени во плацента, но, сепак, досега не е познато какви оштетувања предизвикуваат кај фетусот. Научници пронашле прв доказ дека честички од загаден воздух влијаат и врз неродено бебе, беше соопштено на Конгресот на Европското друштво за респираторно здравје во Париз. Истражувањата покажале дека токсичните честички „патуваат“ низ белите дробови на… Read More Честички од загаден воздух биле пронајдени кај неродени бебиња

Дали гените се причината за настанувањето на менталните болести?

Една од најголемите невистини во врска со развојот на една личност, е верувањето дека нашиот карактер зависи 100% од нашите гени. И покрај тоа што гените имаат улога во развојот на личноста, сепак факторите на коишто сме подложни во нашата животната средина, се најважното нешто коешто го оформува и дефинира карактерот. Верувањето дека вие не… Read More Дали гените се причината за настанувањето на менталните болести?

Автомобилите кои губат најмалку од цената за три години

Сигурноста и евтиното одржување се несомнено водечкиот фактот при изборот на автомобил. Не помало значење за џебот на сопственикот има ис тепенот со кој девалвира автомобилот при купувањето. Експерти од маркетинг агенцијата “Автостат-инфо” и проектот “Вистинска цена” го анализираа секундарниот пазар на автомобили во Русија за да се одлучат кои брендови и модели губат најмалку… Read More Автомобилите кои губат најмалку од цената за три години

Кои се најмрзливите држави во светот?

Светската здравствена организација спроведе студија во која ги следела стапките на физичка активност ширум земјите во светот. Истражувањето е спроведено на репрезентативен примерок од 1,9 милиони луѓе од вкупно 168 држави кои пополнувале анкета за својата работа и физичка активност. Во Европа, околу 31% од испитаниците постари од 15 години не се доволно физички активни,… Read More Кои се најмрзливите држави во светот?

Нуркачи снимија јапонски крап во Охридското Езеро, некој го пуштил од аквариум

Во Охридското Езеро се појави јапонски крап, за прв пат во постоењето на езерото, старо три милиони години. Јапонскиот крап денес го снимија нуркачи од клубот „Акватек“. „Јапонскиот крап го фотографиравме на четири метри длабочина и тежи отприлика четири килограми. Тој е многу отпорен и може да го загрози биодиверзитетот на езерото, бидејќи е неавтохотон.… Read More Нуркачи снимија јапонски крап во Охридското Езеро, некој го пуштил од аквариум

Во Африка ќе бидат пуштени првите генетски модифицирани комарци

Истражувачите најавиле дека добиле дозвола од власта на Буркина Фасо да пуштат генетски модифицирани комарци. Ова е дел од долгорочниот план за искоренување на видовите што ја пренесуваат маларијата. Ова ќе биде првото пуштање на каков било генетски модифициран животински вид во Африка. Маларијата се проширува кога паразитите ги заразуваат комарците, а потоа тие им… Read More Во Африка ќе бидат пуштени првите генетски модифицирани комарци

Црвено теле се роди во Израел: За него се врзува библиско пророштво!

Еврејските научници тврдат дека на свет дошло црвено теле, прво по 2.000 години, исполнувајќи го библиското пророштво кое го предвидува доаѓањето на месијата. Христијаните веруваат дека Месијата ќе дојде кога злото ќе завладее и кога апокалипсата ќе се заканува на светот. Раѓањето на библиското теле го објави „Институтот храм“, група која вели дека е „посветена… Read More Црвено теле се роди во Израел: За него се врзува библиско пророштво!

Верувале или не, ова е камион!

Ако во камионот нема возач, тогаш и нема потреба од возачка кабина, сметаат во Volvo. Ако иднината на превозот припаѓа на автономните возила, односно на компјутери кои целосно ќе управуваат со автомобилите и камионите, тогаш при дизајнирање на возило од иднината и нема потреба да се размислува за возачко седиште. Додека во дизајнот на автомобилите… Read More Верувале или не, ова е камион!

Денес има 58 години: Ќе се изненадите кога ќе видите како изгледа денес Пипи Долгиот Чорап

Кога ја добила улогата на Пипи Долгиот Чорап, шведската актерка Ингр Нилсон имала само осум години. Денес има 58 и работи како секретарка. Филмовите и сериите од 1969 и 1970 година се снимени според книгата на Астрид Линдгрен,а подоцна настанал и анимиран филм „Пипи Долгиот Чорап“. Иако поминале многу години, Ингер Нилсон и денес многумина… Read More Денес има 58 години: Ќе се изненадите кога ќе видите како изгледа денес Пипи Долгиот Чорап