Манастирот Св. Наум Охридски

За да не се наруши средновековниот архитектурен амбиент, кулата-посматрачница, не била замислена и изградена како обичен пограничен

04.04.2017. Ливадџија

Еволуција на Македонскиот народен вез

Пренесувајќи се континуирано од поколение на поколение, согласно со битот и вербата на македонскиот народ во продолжување

01.04.2017. Ливадџија

Како да го промовираме македонскиот туризам

Досегашната пракса на Агенцијата за поддршка, развој и промоција на туризмот е да се учествува на голем

28.03.2017. Ливадџија

Блузирање (211-241)

(прва кавадаречка колумна) Првото издание на “Блузирање“ беше објавено на 20 ноември 2004, во првиот број на двонеделникот

21.03.2017. Марјан Тодоровски

Битолската Саат-кула и легендата за градење со јајца

Саат-кулата е најпрепознатливиот споменик со кој се идентификува Битола. Се наоѓа во строгиот центар, на северниот дел

14.03.2017. Ливадџија

Марков Манастир

Марков Манастир е македонски православен манастир кој се наоѓа јужно од селото Маркова Сушица, по долината на

11.03.2017. Ливадџија

Традицијата на Бит-Пазар е душата на Скопје

Бит-пазар може да се модернизира, но не смее да ја изгуби традицијата која е душата на Скопје,

07.03.2017. Ливадџија

Баба Цана- заштитен знак на кумановското угостителство

Дел од публикацијата Кумановска кафеана од Димитар Масевски во списанието „Корени“ бр. 50 Со оглед дека името Баба

04.03.2017. Ливадџија

Блузирање (210-240)

(прва кавадаречка колумна) Ме прашаа пред некој ден зошто пишувам само за Кавадарци, а не опфаќам теми пошироко

28.02.2017. Марјан Тодоровски

„Ривал“-цигари, на скопските улици и плажи

Летно време беше, сонце и спарина. Случката е од 1965-67 година. Во тоа време, цигари на сите трафики

25.02.2017. Анчо

Појава на богомилството

Богомилството е верско учење во средновековна Македонија и пошироко. Се појави како реакција на социјалното раслојување што

21.02.2017. Ливадџија

Ситуацијата во СД „Стив Наумов“ загрижувачка – студентите револтирани!

Голготата за студентите во Студентскиот дом „Стив Наумов“ продолжува и понатаму. И покрај бројните апели од студентите

14.02.2017. Ливадџија
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Mени