Старата скопска чаршија, папокот на Скопје

Се­кој скоп­ја­нец и дој­де­нец во гра­дот си има оми­ле­но ме­сто во чар­ши­ја­та. Ова не са­кам да зву­чи

10.10.2017. Ливадџија

Старите македонски имиња на месеците

Ги знаете ли старите македонски имиња на месеците? Нивните архаични имиња биле поврзани со природните циклуси или

05.10.2017. Ливадџија

За скопските кафеани помеѓу двете светски војни

Најомилена забава на скопјани била посетата на скопските кафеани. Бројот на јавните локали, кафеани, подруми и бифеа

03.10.2017. Ливадџија

Измериле дека сме отруени, ама не ни кажуваат!

Отруени сме со бензопирени кои ги има до 19 пати над безбедното! Се труеме со секој здив,

28.09.2017. Ливадџија

Од Коридор 10 сврти десно

Како дете не би рекол, но како тинејџер имав 2 работи што ме тераа да побрзам да

26.09.2017. Ливадџија

Скопските маала како одраз на етничките миграциони движења во минатото

Скопје како главна раскрсница на Балканот, поврзана преку трговските патишта со Блискиот и Средниот Исток, со земјите

21.09.2017. Ливадџија

Колку училишта имало во Македонија пред сто години?

Меѓу најстарите училишта во Македонија се смета скопското „Свети Kирил и Методиј“ кој лани одбележа 180 години

19.09.2017. Ливадџија

Влашко (Хаџи Салабедин) маало

Ова маало било едно од најзначајните во Скопје во наведениот период. За прв доселеник Влав во Скопје

14.09.2017. Ливадџија

Св. Апостол Павле и Македонија

Co полно право може да се прифати дека надвор од градот, Филипи, крај реката Македонците, оделе да

12.09.2017. Ливадџија

Историски податоци за Дебар Маало

На десната страна на реката Вардар се наоѓало Дебар маало. Тоа е пример на маало населено од 

07.09.2017. Ливадџија

Македонски народни поговорки – Бисери на мудроста

Македонските народни поговорки се куси и мудри пораки кои ги создавал нашиот народ во минатото. Преку нив

05.09.2017. Ливадџија

Блузирање (219-249)

(прва кавадаречка колумна) “… Ovo je novo vreme u kome ljudi žele da budu objekti. U kome ne

30.08.2017. Ливадџија
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Mени