| 12.03.2018. ЕВОЛУЦИЈА

Според овогодинешниот извештај на US News & World, најдобра земја на светот за жените е Данска. Изборот беше заснован на анкета во која учествуваа повеќе од 9.000 жени низ светот, а високо на листата котираа сите скандинавски земји.

Во Данска и жените и мажите можат да уживаат во бесплатна здравствена заштита и високо образование. Покрај тоа, во оваа земја постои женска политичка партија наречена Feministisk Initiativ (F!).

Данска котира највисоко на листата од земји кои се најдобри за жените во светот, поради многу повеќе од една причина. Според сите параметри, таму родовата еднаквост е најзастапена и жените уживаат големи бенефити, исто како и мажите.

 
 

На второ место се наоѓа Шведска, каде скоро две третини од луѓето со завршено образование припаѓаат на женскиот пол. Законите за породилно отсуство се флексибилни, а право на породилно отсуство имаат и татковците. Во Шведска постои и Секретаријат за родови прашања кој работи на обезбедување рамноправност во сите сфери на животот.

Норвешка е земја која ја нарекуваат „оаза на родовата еднаквост“ и таа на оваа листа го зазема третото место. Понатаму на листата следат Холандија и Финска, кои уште од одамна работат на родовата рамноправност, која таму е законски загарантирана.

Топ 10-ката ја дополнуваат Канада, Швајцарија, Австралија, Нов Зеланд и Германија.

  
 

Може да се забележи дека голем дел од листата е составен од западноевропските земји, додека многу воочлив е недостатокот на земји од Азија на врвот на оваа листа.

(0)

 
loading...
 

Тим ЗА -0%
 
 
Тим ПРОТИВ 0%
Гласањето е затворено
  
Ливадџија

ОСТАВИ КОМЕНТАР

  • Hема коментари
  • Hема коментари
  • HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
    Mени