| 08.03.2018. ЕВОЛУЦИЈА

Потомците на древните Ацтеки во централен Мексико сметале дека и мажот треба да ги почувствува породилните болки. Во текот на бременоста мајките можат да бидат многу емотивни, па и помалку необични.

“Сочувствителната бременост” или синдромот Кувада е обичај каде мажите ги имитираат породилните болки кај жената. Овој обичај е распространет ширум светот, но има и свои варијации кои и тоа како се болни и необични.

Телото е избодено со забите на глодарот

 
 

Во Бразил во некои племиња, идниот татко бил подложен на страдање за наводно олеснување на болката на неговата сопруга. Телото му го бодат со острите заби на глодарот, а потоа на неговите рани се налева отровен сок од тутун или со специјална течност направена од лута пиперка.

 

View image on Twitter

Други племиња имале обичај да ги подложуваат идните татковците со ригорозна исхрана која траела со недели, сè додека не се направат кожа и коска. Во племето Вага- Вага на мажите им било забрането да јадат банани, кокоси, манго, шеќерна трска, живинарски производи, свинско и кучешко месо.

  
 

Меѓутоа, најбурталниот обичај доаѓа од индиското племе Хујчол. Додека жената се породува, во колиба или под дрво, нејзиниот сопруг и иден татко мора да седи над неа – над гредите или гранките, со подеднакво раширени нозе. Околу тестисите врзан им е канап кој родилката може да го повлекува кога има контракции.

(0)

 
loading...
 

Тим ЗА -0%
 
 
Тим ПРОТИВ 0%
Гласањето е затворено
  
Ливадџија
05.03.2018. Ливадџија
07.03.2018. Ливадџија
06.03.2018. Ливадџија

ОСТАВИ КОМЕНТАР

  • Hема коментари
  • Hема коментари
  • HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
    Mени