| 21.01.2018. ЕВОЛУЦИЈА

Станбениот комплекс „Турс Аилауд“ изграден е од Емил Аилауд во периодот од 1973 до 1981 година во француската општина Нентер, во близина на Париз.

Намерата на архитектите била да создадат мал град на иднината, чии бои и контури потсетуваат на облици во природата. Во станбениот комплекс од 18 катови сместени се граѓани со мали примања.

Облиците и боите на зградите создаваат интересен градски пејсаж.

 
 

Нивна основна карактеристика е недостиг на агли.

Сите кули во комплексот се населени и имаат ист облик и функција, како што и планираше Аилауд пред 40 години.

  
 

Највисоката кула е 105 метри, а во 18. згради има вкупно 1.607 станови.

 
loading...
 

Архитектонската целина на „Турс Аилауд“ и понатаму е некој вид на урбан споменик, кој привлекува туристи и фотографи.

(0)

Тим ЗА -0%
 
 
Тим ПРОТИВ 0%
Гласањето е затворено
  
Ливадџија

ОСТАВИ КОМЕНТАР

  • Hема коментари
  • Hема коментари
  • HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
    Mени