| 30.04.2018. ПО СВЕТОТ

Некои светски лидери не ги водат надворешните и внатрешните работи на земјата, тие водат и кога станува збор за големината на платата. Додека платата на претседателот, премиерот или канцеларот варира насекаде, тие обично заработуваат повеќе од просечниот граѓанин на нивната земја.

Претседателот на Мексико, на пример, заработува повеќе од десет просечни плати на Мексиканците, а премиерот на Австралија заработува 527.854 долари годишно, што е повеќе од кој и да е друг челник на влада во Организацијата за економска соработка и развој.

Погледнете колкава е просечната плата на обичниот работник во споредба со лидерот на нивната влада.

 
 

10. Реџеп Таип Ердоган – претседател на Турција
Население: 79.512.430
Годишна основна плата: 148.626 долари
Просечна плата на жител: 25.655 долари

9. Доналд Трамп – претседател на САД
Население: 323.127.510
Годишна основна плата: 400.000 долари
Просечна плата на жител: 60.154 долари

8. Себастијан Пињера – претседател на Чиле
Население: 17.909.750
Годишна основна плата: 190.466 долари
Просечна плата на жител: 28.434 долари

  
 

7. Себастијан Курц – канцелар на Австрија
Население: 8.747.360
Годишна основна плата: 328.584 долари
Просечна плата на жител: 48.295 долари

6. Шарл Мишел – премиер на Белгија
Население: 11.348.160
Годишна основна плата: 358.635 долари
Просечна плата на жител: 49.587 долари

5. Ангела Меркел – канцеларка на Германија
Население: 82.667.680
Годишна основна плата: 369.727 долари
Просечна плата на жител: 46.389 долари

 
loading...
 

4. Ален Берсе – претседател на Швајцарија
Население: 8.372.100
Годишна основна плата: 482.258 долари
Просечна плата на жител: 60.124 долари

3. Јацинда Ардерн – премиерка на Нов Зеланд

Население: 4.692.700
Годишна основна плата: 339.862 долари
Просечна плата на жител: 39.397 долари

2. Малколм Тарнбул – премиер на Австралија

Население: 24.127.160
Годишна основна плата: 527.854 долари
Просечна плата на жител: 52.063 долари

1. Енрике Пења Нието – претседател на Мексико

Население: 120.540.420
Годишна основна плата: 166.797 долари
Просечна плата на жител: 15.311 долари

(0)

Тим ЗА -0%
 
 
Тим ПРОТИВ 0%
Гласањето е затворено
  
Ливадџија

ОСТАВИ КОМЕНТАР

  • Hема коментари
  • Hема коментари
  • HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
    Mени