| 13.09.2017. ЕВОЛУЦИЈА

Да разјасниме на самиот почеток, џвакањето мастики не може да ве убие (освен ако некоја не ви залетне во дишникот и не успее да ве задуши, што е навистина црно морбидно сценарио).

Но, група истражувачи се заинтересирале за суптилните нус-ефекти кои се појавуваат со секојдневното џвакање мастики за кои луѓето треба да се свесни.

За одредени продукти знаеме дека предизвикуваат подуеност на стомакот. Млечни производи, пиво, грав и зелка. Но, мастики за џвакање?

 
 

Според последното истражување, популарен адитиви кој го има во лебот, слатките и гумите за џвакање се поврзува со цревата, односно проблемите со стомакот.

Што е она што го содржи гумата за џвакање, а што може да биде лошо за нашето здравје?

Главниот виновник е супстанцијата титаниум диоксид кој се употребува за храната да изгледа поубаво, односно попривлечно. За полесно објаснување – она што е хајлатерот за кожата во шминкањето, тоа е титаниум двооксидот во храната.

  
 

Но, истражувањето кое се спровело на Универзитетот „Binghamton“ во Њујорк покажало дека оваа супстанција ја оневозможува ефектицната апсорпција на корисни нутриенти во организмот, а истовремено ги зголемува воспалителните процеси.

(21)

 
loading...
 

Тим ЗА -0%
 
 
Тим ПРОТИВ 0%
Гласањето е затворено
  
Ливадџија
Livada.mk е концепт на портал/блог каде сите поединци или организации може да објавуваат свои колумни, анализи, отворени писма, искуства, патеписи, хроники, поезија, раскази, рецепти, да објават некој настан во најава или некое свое аматерско или професионално видео. Ги очекуваме вашите материјали преку овој линк за да ги објавиме.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

  • Hема коментари
  • Hема коментари
  • HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
    Mени