loading...
loading…


| 12.09.2017. ЗДРАВА ХРАНА

Состојки:

– 1кг. Модар патлиџан
– 500гр мелено месо
– 200гр брашно
– 2 лаж. Кисела павлака
– 1 главица кромид
– 7 јајца
– Сол
– Бибер
– 1 дл. Масло

Подготовка:

Се лупи Модриот патлиџан. Се сечка по должина на кришки од по половина см. Патлиџанот се потопува во чинија со ладно-солена вода, за да ја изгуби горчината.

Се матат 5 јајца и се посолуваат, во друг тањир се става брашно. Патлиџанот се процедува и секое парче се валка во брашно па потоа во јајца и се пржи на масло додека да добие златно жолта боја.

На масло да се издинста ситно сечкан кромид, меленото месо, сол, бибер и се добро се пропржува.
Се матат две јајца, млеко и павлака, се посолува и побиберува.

Во ватростален сад се редат по ред похованите патлиџани, преку се распоредуваат , пола маса фил со месо,се залива со една третина од филот од јајца и млеко. Потоа се реди другиот ред на палиџан, месо, и прелив. На крајот, се завршува со ред од патлиџан и се прелива со преостанатаиот прелив со млеко и јајца. Се пече во рерна загреана на 200.C , се пече 45 – 50 мин.

Крв да ви се стори!

(20)

Тим ЗА -0%
 
 
Тим ПРОТИВ 0%
Гласањето е затворено
  
The Chef
Livada.mk е концепт на портал/блог каде сите поединци или организации може да објавуваат свои колумни, анализи, отворени писма, искуства, патеписи, хроники, поезија, раскази, рецепти, да објават некој настан во најава или некое свое аматерско или професионално видео. Ги очекуваме вашите материјали преку овој линк за да ги објавиме.

Tags:



22.09.2017. Ливада.мк
Мартин Богатиноски
Марјан Тодоровски

ОСТАВИ КОМЕНТАР

  • Hема коментари
  • Hема коментари
  • Mени