| 30.11.2017. ЕВОЛУЦИЈА

Американската Национална вселенска и аеронаутичка администрација (НАСА) во рамки на мисијата „Марс 2020“ на „Црвената планета“ ќе испрати модернизирано беспилотно возило, чија задача ќе биде да трага по знаци на микробиолошки живот.

Новото возило е замислено како наследник на роботот „Кјуриозити 2012“ кој е се уште се наоѓа на Марс. „Кјуриозити“ и неговиот наследник изгледаат слично и користат иста технологија, со тоа што новото возило ќе има седум дополнителни инструменти и редизајнирани тркала.

Со помош на големиот број сензори новото возило ќе може да го проучува тлото на Марс, како на самата површина, така и длабоко во внатрешноста на планетата.

 
 

Марс 2020

Негова примарна задача ќе биде да обезбеди примероци од тлото и карпите на Марс во кои би имало значи на живот.

– Тоа што ќе го дознаеме од анализата на примероците што ќе бидат собрани во текот на оваа мисија, би требало да ни открие дали сме сами во Вселената, изјави научникот на НАСА, Кен Фарли, кој е дел од тимот вклучен во новиот проект.

  
 

Новата технологија треба да овозможи откривање на знаци на живот со помош на микроби. Со спектрометарот на возилото ќе може да бидат регистрирани и најмалите дамки со големина на зрно сол, а ултравиолетовите ласери ќе го воочуваат секој евентуален невидлив сјај што потекнува од атомите на јаглеродот.

(2)

 
loading...
 

Тим ЗА -0%
 
 
Тим ПРОТИВ 0%
Гласањето е затворено
  
Ливадџија

ОСТАВИ КОМЕНТАР

  • Hема коментари
  • Hема коментари
  • HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
    Mени