loading...
loading…


| 26.09.2017. ЗДРАВА ХРАНА

Состојки:

Тесто:

– 8 жолчки од јајце;
– 8 белки;
– 200 гр. шеќер;
– 200 гр. путер;
– 300 гр. афион (мак);
– 120 гр. пржени и мелени лешници;
– Околу 250 гр. мармалад од сливи.

Глазура:

– 150 гр. чоколадо;
– 150 мл. слатка павлака;
– 2 кесички ванилин шеќер.

Подготовка:

Со миксер матете го путерот со 100 гр. шеќер. Кога смесата ќе стане хомогена, додавајте ги жолчките една по една и сè добро измешајте.

Белките матете ги со преостанатите 100 гр. шеќер и кога ќе добиете цврста пенеста смеса додадете ги афионот и лешниците. Потоа помешајте ги двете смеси.

Калапот за торта со дијаметар од околу 28 см. обложете го со хартија за печење и премачкајте ја со путер. Во претходно загреана рерна печете околу 40 минути на 170 степени. Печената торта извадете ја од рерната и оставете ја да се олади.

Кога ќе стане млака (не ладна), извадете ја од калапот, поставете ја на голема чинија за служење и премачкајте ја целата торта со мармаладот од сливи.

Подгответе ја глазурата. Во слатката павлака растопете го чоколадото, додадете го ванилиниот шеќер и оставете за зоврие. Премачкајте ја тортата со чоколадната глазура преку слојот од мармалад. Кога ќе се излади, ќе биде готова за служење.

(552)

Тим ЗА -0%
 
 
Тим ПРОТИВ 0%
Гласањето е затворено
  
The Chef
Livada.mk е концепт на портал/блог каде сите поединци или организации може да објавуваат свои колумни, анализи, отворени писма, искуства, патеписи, хроники, поезија, раскази, рецепти, да објават некој настан во најава или некое свое аматерско или професионално видео. Ги очекуваме вашите материјали преку овој линк за да ги објавиме.

Tags:



ОСТАВИ КОМЕНТАР

  • Hема коментари
  • Hема коментари
  • Mени