Многу Британци денес ја гледаат својата земја како храбар галеон, развеани знамиња, топовите распалуваат, разбојни труби се слушаат. На тој начин, добродушниот министер за надворешни работи на земјата, Борис Џонсон, сака да го опише тоа.

Но, Британија е сега само брод со скромна големина на глобалниот океан. Откако гласаа за напуштање на Европската унија, таа е немоќна, ита кон никаде, додека на палубата избувнат е оганот, а капетанот – сиромашката Тереза ​​Меј – е заробена на јарболот, без овластување да одлучи дали да сврти назад или да продолжи напред, а камоли да го направи она што знаеме дека знае дека ќе биде најдобро, а тоа е да се сврти и да се врати назад кон брегот.

Живеев и работев девет години во Британија, прво за време на Тачер, а потоа повторно за последните четири политичко хаотични години. Иако многу посиромашена во 1980-тите, Велика Британија беше фактор на меѓународно ниво. Сега, со Брексит, се чини дека прифаќа интровертна ирелевантност.

 
 

Амбициозниот г-дин Џонсон беше клучен за победата на Брексит на референдумот во јуни 2016 година. Но, за многумина, шишките на Борис го изгубија својот шарм. “Големиот брод” што тој сака да го цитира е националистичка фантазија, остаток од британската постојана пост-империјална конфузија за негјзиното вистинско место во светот, перчејќи се на скапи симболи како нуклеарна суперсила, додека нејзината некогаш славна морнарица често е неспособна да го патролира своето крајбрежје.

Велика Британија – позната по својот прагматизам, здравиот разум, нејзината политичка стабилност и нејзината неприкосновена посветеност на малите бизниси (“нација на продавници”) – стана речиси непрепознатлива за своите европски сојузници.

“Луѓето треба повторно да погледнат во Британија”, изјави Даниел Бреслер, дописник на германскиот весник “Süddeutsche Zeitung”. “Повеќе не е истата земја каква што ја разбрале невниот цел живот”.

  
 

Преговорите за развод со Европската унија започнуваат уште една рунда оваа недела, но може да се каже дека тие не одат добро. Највидливата борба е за цената на разводот. Но и другите тешки и суштински политички прашања во врска со авторитетот на Европскиот суд на правдата и царинската граница со Ирска, прашања кои исто така мора да се разјаснат пред другите 27 земји-членки да се согласат да продолжат кон следната фаза, идниот однос на Велика Британија со блокот. Таа одлука следниот месец се чинеше про форма, но повеќе не, со некои аналитичари кои веќе дури и предвидуваат на прекин во разговорите.

Конзервативната влада на г-ѓа Меј сега е толку поделена што некои поддржувачи на Брексит ја повикуваат да едноставно го напушти блокот без никаков договор – најверојатно најлошата алтернатива за земјата, но тоа е само еден вид популистички гест кој е фаворизиран од Блексит елитата и десничарските таблоиди.

Во меѓувреме, со конзервативната влада толку раштимана и без компас, стариот тврд левичар Џереми Корбин ја води опозициската Лабуристичка партија назад во подеднакво фантастично социјалистичко минато.

 
loading...
 

Велика Британија е во процес на целосно раширена криза на идентитет. Тоа е “издишан балон”, “незнае што со себе”, “длабоко провинциски манири”, вклучени во “контролирано самоубиство”, збунето велат експертите. И ова се слуша од пријатели на Велика Британија.

“Чувството во остатокот од Европа е збунетост; колку полошо може да ескалира работата? “, рече Томас Валасек, поранешен словачки дипломат кој живеел во Британија многу години и сега ја води Карнеги Европа, истражувачка институција со седиште во Брисел. “По Брексит, никој не се обидува да им помогне веќе. Сите се откажаа. Никој на континентот повеќе не се грижи толку многу за Британија. Уште полошо, луѓето чувствуваат дека земјата ќе падне во рацете на Џереми Корбин и дека ќе направи повеќе штета отколку самиот Брексит”.

Уште почудно е влијанието брз земјите кои се помалку вкоренети отколку што се чини дека Британија некогаш беше. “Британија е пример за сите нас, како долгогодишна демократија, со векови владеењето на правото и традиционалните институции”, рече Гунтрам Волф, германски економист кој раководи со истражувачката институција Брегел. “И ако таква земја има такви тешкотии, повеќето од нас се прашуваат како нашите сопствени земји ќе се справат со таквите политички пресврти – дали и ние сме толку ранливи”.

Некои прават споредба со друга голема англосаксонска земја, САД, водена под претседателот Трамп, кој го виде Брексит како предвесник на неговите избори. Но, колку и да е политички поделена Америка сега, се чини дека Европејците никогаш не ја сметаа неа за камен-темелник на стабилноста на начинот на кој ја имаат Велика Британија.

Јан Текау, Германец кој многу патувал во Англија и го водеше Карнеги Европа, ја смета Британија за трагедија. Европската држава, која се смета за земја со широк поглед и глобализирана, е распарчена од реакциите против самиот модел кој ја засили Британија. “Многу е тажно, но Брексит е контролирано самоубиство”, рече тој.

Има многу што гледаат дека Велика Британија страда од ненадеен нервен слом, рече Симон Тилфорд, економист и заменик-директор на Центарот за европски реформи. Но, тој верува дека британската политичка култура и економската стабилност веќе некое време се еродирале, скриени од долготрајната подготвеност на другите да ја искористат таа сомнеж како прагматична демократија со силно граѓанско општество и државна служба.

Тој исто така ги обвинува конзервативците и десничарските таблоиди кои ги поддржуваат за поголемиот дел од ерозијата. “Подготвеноста на политичкото право, особено да лажат и да ги шират очигледните невистини, да ја стават партиската политика и партиското единство над националниот интерес, трае веќе долго време”, рече тој.

Наместо гласање за глобален британски и економски либерализам, г-дин Тилфорд рече дека Брексит беше гласање за протекционизам, а нејзиниот политички систем сега “е длабоко провинциски и интровертен во време кога Британија треба да се упати кон светот.”

Поделбите во општеството – над Брексит, над политиката – се и функција и резултат на конфузијата на Британија во врска со нејзиниот идентитет и глобално значење. Митот за Британија од 19-тиот век како “работилница на светот”, доминантна протестантска нација опкружена од католици со империја над која сонцето никогаш не заоѓа, се соочи со реалноста по Втората светска војна, кога многу од овие приказни престанаа да се точни, сугерира Марк Леонард, директор на Европскиот совет за надворешни односи.

Британија стана услужна економија, империјата исчезна и луѓето престанаа да се идентификуваат со Црквата на Англија. Потоа пристигна Маргарет Тачер и со неа, г-дин Леонард вели: “имаше последна возбуда на овој стар идентитет – етничка, исклучиво бела и некоја дамнешна верзија на англискиот јазик”.

Иако успешна, го исклучува сé поголемиот број Британци – црни, азиски и муслимани – кои се чувствуваа обесправени од “националната приказна”. Тони Блер и Новиот труд се придвижија кон поголема инклузивност и космополитизам и отвореност кон Европа.

Но оние кои се потврдени од стариот идентитет се чувствуваа како непознати во својата земја, рече Леонард. “Нивната одмазда беше Брексит”.

Збунета и поделена, Велика Британија повеќе нема договорна национална приказна, рече Чарлс Грант, директор на Центарот за европски реформи. “На Олимпијадата во 2012 година имавме еден”, рече тој. “Глобална Британија, отворена Велика Британија, великодушна Британија”. Но, сега постои конкуренција помеѓу тој наратив и нативистичкиот.

Г-дин Грант, како и другите кои ја поминале кариерата гледајќи ја британската и европската политика, предвидува немирни мориња за Британија, бидејќи отфрла речиси 45 години интимни трговски и правни врски со оние досадни Европејци.

“Каде и да одам”, вели тој, “луѓето ме прашуваат:” Што не е во ред со вашата земја? “”

Стивен Ерлагер, главниот дипломатски дописник на “Њујорк тајмс” како шеф на британското биро.

(82)

Тим ЗА -0%
 
 
Тим ПРОТИВ 0%
Гласањето е затворено
  
Ливадџија

ОСТАВИ КОМЕНТАР

  • Hема коментари
  • Hема коментари
  • HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
    Mени