| 02.01.2018. ПО СВЕТОТ

Претоварени железнички линии, кратки писти и карпести тесни патишта, транспортот низ светот понекогаш знае да биде вистинска авантура.

Авантурите го прават животот забавен, а овие патишта се поим за возбуда. Патувања по железничка пруга, воздух или асфалт кои се случуваат еднаш и се паметат засекогаш:

The Maeklong Railway, Тајланд

 
 

Воз минува среде азиски пазар неколку пати на ден. Како се доближува возот целата толпа се трга на страна од шините. Ова е најбавниот воз во Тајланд со 30 км/час.

od-sibir-do-bangladesh-14-najopasni-patishta-na-svetot-foto-16.jpg

od-sibir-do-bangladesh-14-najopasni-patishta-na-svetot-foto-15.jpg

  
 

The Death Railway, Тајланд

Овие шини во Тајланд минуваат низ густа шума и стрмни планини. Направени се во Втората светска војна под водство на Јапонците. Името „The Death Railway“ оваа железничка линија го добила затоа што 90.000 работници и повеќе од 12.000 затвореници загинале при изградбата.

od-sibir-do-bangladesh-14-najopasni-patishta-na-svetot-foto-14.jpg

 
loading...
 

od-sibir-do-bangladesh-14-najopasni-patishta-na-svetot-foto-09.jpg

Gisborne Airport, Нов Зеланд

Ретко кој аеродром на светот има писта среде која минува воз. Контролата на летање со контролата на возовите постојано се во контакт за да се спречат незгоди, но сепак понекогаш се гледа како им се вкрстуваат патиштата на авиони и возови.

od-sibir-do-bangladesh-14-najopasni-patishta-na-svetot-foto-02.jpg

Guoliang Tunnel Road, Кина

Овој пат минува низ планина и направен е од 13 лојални селани во 1970-тите. Изгледа како тунел и е еден од најпознатите патишта на светот. Дури и неговото име во превод значи „Пат што не толерира грешки“.

od-sibir-do-bangladesh-14-najopasni-patishta-na-svetot-foto-03.jpg

Saba Airport — холандскиот карипски остров Саба

Сместен е 45 километри јужно од Sint Maarten островот, во склоп на Холандија. Има писта од само 400 метри и е навистина тежок за слетување. Само една грешка може да биде фатална.

od-sibir-do-bangladesh-14-najopasni-patishta-na-svetot-foto-04.jpg

Tren a las Nubes, Аргентина

Железничката станица која ја поврзува Аргентина со границата на Чиле минува низ Андите и е на 4.220 метри над морското ниво. Таа е 5-тата највисока железничка станица на светот.

od-sibir-do-bangladesh-14-najopasni-patishta-na-svetot-foto-06.jpg

od-sibir-do-bangladesh-14-najopasni-patishta-na-svetot-foto-05.jpg

Chennai-Rameshwaram Railways, Индија

Железничката станица стара 103 години е заштитена како културно наследство на УНЕСКО. Кога минувате по неа, односно по мостот долг 2.065 метри, ќе гледате само километри морска шир од двете страни.

od-sibir-do-bangladesh-14-najopasni-patishta-na-svetot-foto-22.jpg

od-sibir-do-bangladesh-14-najopasni-patishta-na-svetot-foto-17.jpg

Jalalabad Road – Кабул

Овој кривулест пат води на талибанска територија и сместен е на карпести планини, каде нема жители. Тесен со низа нервозни возачи од Кабул, Авганистан, тој го носи епитетот „најопасниот пат на светот“.

od-sibir-do-bangladesh-14-najopasni-patishta-na-svetot-foto-07.jpg

Bangladesh Railways, Бангладеш

Огромна толпа народ и возење дури и на покривите од возовите е стандардна глетка во многу населениот Бангладеш. Ова е навистина ризичен начин на транспорт.

od-sibir-do-bangladesh-14-najopasni-patishta-na-svetot-foto-08.jpg

od-sibir-do-bangladesh-14-najopasni-patishta-na-svetot-foto-01.jpg

Слетување на Антарктикот

Најстуденото место на планетата нема вистински писти. Слетувањето на мраз е навистина тешко, но на тоа додадете дека не сте сигурни дали мразот ќе ја издржи тежината на авионот и ситуацијата станува сериозна. Ако нема пукање на мразот, тогаш може да дојде до заглавување во снегот.

od-sibir-do-bangladesh-14-najopasni-patishta-na-svetot-foto-18.jpg

The James W. Dalton Highway – Аљаска

Познат и како Alaska 11 Highway овој пат во Аљаска е еден од најпредизвикувачките на светот. Долг е 666 километри, има само 3 бензински станици и речиси воопшто жители по пат. Студените ветришта и снежните наноси знаат да го искомплицираат патувањето по него.

od-sibir-do-bangladesh-14-najopasni-patishta-na-svetot-foto-19.jpg

Vitim River Bridge – Сибир

Опасниот тесен мост на Сибир едвај собира автомобил и на него нема ограда. Долг е 570 метри и постојано се смрзнува. Минувањето на лизгавиот мост на едно од најстудените места на планетата е вистински предизвик.

od-sibir-do-bangladesh-14-najopasni-patishta-na-svetot-foto-10.jpg

od-sibir-do-bangladesh-14-najopasni-patishta-na-svetot-foto-11.jpg

Mumbai Local Trains – Индија

Железничката мрежа во Индија е една од најголемите и најактивни мрежи на светот. Низ Мумбаи на овој начин секој ден циркулираат 7.6 милиони луѓе и тоа знае да биде вистинска авантура.

od-sibir-do-bangladesh-14-najopasni-patishta-na-svetot-foto-20.jpg

od-sibir-do-bangladesh-14-najopasni-patishta-na-svetot-foto-21.jpg

Zoji La Pass, Индија

Овој пат живот значи за жителите на местото Ladakh бидејќи ги поврзува со остатокот од светот. 9 километри долгиот стрмен планински пат е на 3.528 метри вистина и од едната страна има карпи, а од другата провалија.

od-sibir-do-bangladesh-14-najopasni-patishta-na-svetot-foto-13.jpg

od-sibir-do-bangladesh-14-najopasni-patishta-na-svetot-foto-12.jpg

(0)

Тим ЗА -0%
 
 
Тим ПРОТИВ 0%
Гласањето е затворено
  
Ливадџија

ОСТАВИ КОМЕНТАР

  • Hема коментари
  • Hема коментари
  • HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
    Mени