| 30.01.2018. ПО СВЕТОТ

Следната недела, Франција ќе ѝ ја предаде на Шпанија територијата од 6.800 метри квадратни и тоа без никакви расправии. Додека, за шест месеци, Шпанија повторно ќе ѝ ја врати на Франција. Овој систем функционира на овој начин веќе 350 години.

Француско – баскиското одморалиште Андеј е последниот град што се граничи со Шпанија. Кога не е сезона, во неговиот искривен песочен залив има стотици фоки. Во близина се наоѓа историскиот шпански град Хондурас и неговиот изграден сосед Ирун. Природната граница е реката Бидасоа, која ги дели двете земји.

 
 

 

Во средината на реката, која ги одделува Шпанија и Франција, постои територија со посебен статус – островот на Фазаните. Локалните жители не разбираат зошто луѓето воопшто не сакаат да го посетат, бидејќи таму, според нивните зборови, не постои ништо порепрезентативно кое би ве предизвикало да го погледнете.

Недостапниот остров е всушност и местото на споменик плоча каде се оддава чест на голем настан кој се случил во 1659 година, односно на местото каде се случувале преговорите за крајот на 30 годишната војна меѓу Франција и Шпанија, бидејќи тоа место се сметало дека е неутрална територија.

  
 

Договорот кој конечно се постигнал гласел дека од 01 Февруари до 31 Јули овој остров ќе биде под шпанска контрола, а во преостанатите месеци под француска.

Островот е мал, а може да се посети само за време на отворени денови. Тој симболизира мир и соработка помеѓу Франција и Шпанија и е место каде се имаат одржано неколку кралски венчавки или размена на затвореници.

(0)

 
loading...
 

Тим ЗА -0%
 
 
Тим ПРОТИВ 0%
Гласањето е затворено
  
Ливадџија

ОСТАВИ КОМЕНТАР

  • Hема коментари
  • Hема коментари
  • HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
    Mени