| 26.12.2017. ЕВОЛУЦИЈА

Светскиот економски форум објави податоци за земјите со најдолг и најкраток животен век во светот. Меѓу топ 10 има само европски и азиски земји, додека последните 10 од вкупно анализирани 137 земји се сите од Африка.

Обединетото Кралство, на пример, го дели 20-тото место со Грција со просечен животен век од 81,6 години. САД се подолу на листата на 37-мо место со просечен животен век од 78,7 години. На самото дно на листата е Свазиленд со просечен животен век од само 48,9 години.

Од останатите земји од соседството најдобро е рангирана Албанија на 38-мо место со просечен животен век од 78 години. Потоа следуваат Хрватска на 43-то место со 77,3 години, БиХ на 49-то место со 76,6 години, Црна Гора на 50-то место со 76,3 години, Србија на 58-мо со 75,5 години и Бугарија на 74-то со 74,5 години. Македонија не е рангирана на листата.

 
 

Топ 13 земји со најдолг просечен животен век на луѓето се:

13. Канада, Норвешка и Израел – 82,1 години

 

  
 

12. Јужна Кореја – 82,2 години

 

11. Луксембург – 82,2 години

 
loading...
 

 

10. Австралија — 82,5 години

 

9. Шведска – 82,6 години

 

8. Сингапур – 82,6 години

 

7. Франција – 82,7 години

 

6. Исланд – 82,9 години

 

5. Швајцарија – 83,2 години

 

4. Шпанија – 83,4 години

 

3. Италија – 83,5 години

 

2. Јапонија – 83,8 години

 

1. Хонгконг – 84,3 години

(0)

Тим ЗА -0%
 
 
Тим ПРОТИВ 0%
Гласањето е затворено
  
Ливадџија

ОСТАВИ КОМЕНТАР

  • Hема коментари
  • Hема коментари
  • HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
    Mени