| 22.02.2018. ЕВОЛУЦИЈА

Неспорно е дека благодарение на новите техники имаме дознаено многу за нашите примитивни предци, но постојат неколку значајни работи во историјата кои научниците не успеале да ги објаснат и покрај долгогодишните истражувања.

Како изгледале старте Египќани?

За народот кој пред повеќе милиони години живеел во долината на Нил денес знаеме скоро се: дешифрирано е нивното писмо, знаеме за нивните богови, историјата на нивната цивилизација, као и вистинското име на пештерата со мумифицирани личности извадени од саркофагот. Единствено што не знаеме е кои тие всушност биле, поточно, на која раса припаѓале и како навистина изгледале, со оглед дека секоја мумија, по неколку илјадницни години на пустинското топло време, поприма земјена боја.

 
 

Поголемиот дел од луѓето најверојатно замислувале дека старите Египќани изгледале како жителите од Блискиот исток, со оглед дека така се прикажани во филмовите. Меѓутоа, таков изглед попримиле дури по персиското освојување на Египет, илјадници години по смртта на градетелите на приматидите. Грчките извори ги опишуваат како луѓе со темна кожа и кадрава коса, но изгледа дека она до што научниците требало да дојдат во изведувањето на заклучокот од фактите е дека Египќаните најверојатно водат потекло од Африка, каде Египет всушност се наоѓа.

Џиновски базалтни глави во Средна Америка

  
 

Научниците немаат објаснување за што служеле колосалните камени глави со кациги кои во Средна Америка ги правеле Олмеците, предци на познатите Инки, маи и Ацтеки. Врежувањето на карактеристиките на лицата во џиновски камен и не е незамисливо, но олмечките глави се изрезбани од вулкански базалт, одалечен 130 километри од местото на кое народот живееле. Секоја глава тежи скоро 20 тони, а во време на олмечката цивилизација тркалото било непознато.

Како тогаш на пеколни температури, успеале да довлечкаат џиновски камења низ џунглава во која опасноста демне на секој чекор.

Ако сте помислиле дека се послужиле со слична метода како старите Египќани при изградбата на пирамидите, да ве потсетиме дека не е исто да се влече терет низ пустина или тешки камења 130 километри низ подрачје обраснато со густи растенија, а понекогаш и преку рид висок 50 метри, додека целиот пат ве демнат опасности како пајаци и змии. Таа техника не би функционирала.

 
loading...
 

Современата наука просто нема објаснување како Олмеците пренеле џиновски камења преку вака непристапен терен.

Мистериозни кинески пештери, дело на човечка рака

Во 1992. година еден многу заинтересиран жител на кинеското село Логјоу се здружил со соседите за да купи пумпа за вода и го испразнил рибникот за да провери дали навистина се работи за рибник или поплавен влез во древна пештера. Се покажало дека се работи за 2.000 години стара мрежа од 36 скриени простории од раниот период на кинеската династија Хан.

Досега се уште не е откриен документ за изградбата или целта на пештерата од Лангјоу, што е многу невообичаено, со оглед на тоа дека се знае дека старите Кинези биле хроничари.

Се знае дека не се работи за природни градби, затоа што внатрешноста на ѕидовите е прекриена со симболи врежани со длето, а освен тоа има и скали, потпорни столбовии ѕидовите се насликани.

Едно од најважните писма во човековата историја не е дешифрирано

Едно од најважните и највпечатливи цивилизации на натичкото време биле Етрурците, мала цивилизација која ја населувала територијата на денешна Тоскана.

Етрурците ги измислиле аквадуктите, урбанизмот, канализацијата, мостовите и металургијата, всушност се она што неправедно му е препишано на Рим.

Постојат големи пречки кои не спречуваат да ги откриеме нивните тајни. Никогаш не сме успеале да го дешифрираме нивното писмо. Иако постојат изобилство документи на нивниот јазик, ниту едно никогаш не е преведено од страна на друга цивилизација.

„Народите од морето“: Уништиле секаков значаен град во античкото време, а немамe претстава за тоа кои биле

Тринаесетиот век пред новата ера била многу тежок период за народите кои живееле во Средоземјето. Големите имерии од тоа време хеитското, микенското и египетското царство по долготрајното златно доба започнале да пропаѓаат. Покрај сето тоа, огромна војска народи одеднаш се појавила од никаде и ги палела нивните градови до темели.

Да ги наречеме „Народите од морето“, но вистината е дека ниту ден денес немаме претстава за тоа кои тие биле. Мистериозните освојувачи првин до темел ја запалиле Анадолија во соседен Угарит, по што исчезнале.

Неколку години подоцна, истата судбина го снашла и Кадеш, голем трговски центар во денешна Сирија. Нивниот насилен поход по колевката на цивилизацијата продолжил се додека не го нападнале Египет, кој успеал да им се спротивстави. По два освојувачки походи со големи губитоци на двете страни, „Народите од морето“ конечноодлучиле да признаат пораз и се вратиле таму од каде што дошле.

Но, кои биле освојувачите? Според некои препоставки се работи за народи по потекло од Европа, Балканот, Мала Азија. Проблемот е во тоа што оние кои имале можност да ги запознаат имале полни раце работа и немале време да ги прашаат од каде се и што сакаат.

(0)

Тим ЗА -0%
 
 
Тим ПРОТИВ 0%
Гласањето е затворено
  
Ливадџија

ОСТАВИ КОМЕНТАР

  • Hема коментари
  • Hема коментари
  • HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
    Mени