По грешка ѝ го извадиле бубрегот, мислеле дека е тумор

Жена која била оперирана поради болки во грбот, излегла од болница без бубег откако по грешка ѝ го извадиле мислејќи дека е тумор. Морин Пачеко поднела тужба поради грешката на докторот Рамон Васкез, кој ја извршил операцијата на 51-годишната жена во болницата во Флорида.

Хирургот донел одлука да го отстрани она што мислел дека е канцероген тумор, по што било утврдено дека се работи за карличен бубрег, кој е функционален орган. Инцидентот се случило во април 2016 година.

 
 

Д-р Васкес вели дека регионалниот медицински центар во Велингтон не го информирал дека Пачеко имала пелвичен бубрег. Пред инцидентот, докторот имал беспрекорен запис.

Според неговиот адвокат Марк Мителмарк, случајот е решен во негово име за „номинален износ”, а докторот не признал одговорност при приемот на решението.

  
 

Во периодот меѓу април и септември оваа година во САД биле забележани 96 инциденти на погрешно извршена хируршка интервенција, вклучително и биопсијата на погрешни гради, јајчници отстранети по грешка и отстранувањето на погрешната страна на дебелото црево на пациент.

За да се спречат ваквите инциденти болниците треба да ги спроведат процедурите, како што е јасно означување на делот од телото на кое треба да се работи, тоа мора да се следи за да се спречи човечката грешка да има катастрофални ефекти.

(100)

loading...

Вашиот коментар