| 06.03.2018. ЕВОЛУЦИЈА

Спасувањето на луѓето во реалноста е многу поинакво отколку во филмовите. Пожарникарите се справуваат со сосема намалена видливост и огромна врева.

Професијата на пожарникарите е хумана и многу опасна на моменти. Токму ова ја прави интригантна за сите.

Дали некогаш сте се запрашале на какви температури се подложни пожарникарите додека ги гасат пламените јазици или пак кои строги правила важат за нивната професија?

 
 

Интересни факти за пожарникарите:

Нивните костими издржуваат температури и до 1.200 Целзиусови степени

Тие се направени од специјални материјали, плус ги штитат пожарникарите од концентрираните киселини на местото на пожарот.

  
 

temperaturi-i-do-1200-stepeni-zabrana-za-mustakji-fakti-za-rabotata-na-pozarnikarite-02.jpg

Не смеат да носат мустаќи и пирсови

Пожарникарите носат безбедносни маски, па затоа потребно е лицето да им е чисто за максимална безбедност.

 
loading...
 

temperaturi-i-do-1200-stepeni-zabrana-za-mustakji-fakti-za-rabotata-na-pozarnikarite-03.jpg

Во зграда што гори не можат да видат, ниту да чујат ништо

На филмовите пожарникарите лесно се движат низ зградите во пламен и им помагаат на жртвите со тоа што својата маска им ја даваат на жртвите, но во реалноста тие не смеат да ја вадат маската за да не се загушат, плус густиот чад и гласното пламтење и пукање на работите прави да се движат многу тешко и да не слушаат ако некој довикува за помош.

temperaturi-i-do-1200-stepeni-zabrana-za-mustakji-fakti-za-rabotata-na-pozarnikarite-04.jpg

Опремата на пожарникарите тежи од 5 до 30 килограми

Ова зависи од материјалот од кој е направен костимот, плус дополнителната опрема што ја носат. Во секој случај, пожарникарите мора да бидат во одлична физичка форма.

temperaturi-i-do-1200-stepeni-zabrana-za-mustakji-fakti-za-rabotata-na-pozarnikarite-19.jpg

Жените работеле подеднакво како мажите пожарникари од 1800-тите

Моли Вилијамс е првата жена во светот што се борела со огнот рамо до рамо со мажите.

temperaturi-i-do-1200-stepeni-zabrana-za-mustakji-fakti-za-rabotata-na-pozarnikarite-05.jpg

Помагаат во секоја ситуација

Пожарникарите се хумани луѓе, па понекогаш помагаат и при поплави, земјотреси, терористички напади, а понекогаш дури и при обично заглавување во лифт.

temperaturi-i-do-1200-stepeni-zabrana-za-mustakji-fakti-za-rabotata-na-pozarnikarite-06.jpg

Спасуваат животни кога за нив речиси нема надеж

Заглавено маче или куче, пожарникарите се тука за да помогнат.

temperaturi-i-do-1200-stepeni-zabrana-za-mustakji-fakti-za-rabotata-na-pozarnikarite-07.jpg

Смените понекогаш им траат навистина долго

За време на пожарите тие понекогаш се на терен многу подолго од вообичаено.

temperaturi-i-do-1200-stepeni-zabrana-za-mustakji-fakti-za-rabotata-na-pozarnikarite-08.jpg

Секогаш го закачуваат костимот на место на кое би можеле да го земат веднаш

Тие во случај на пожар мора да скокнат и за неколку секунди да бидат во костим и чизми.

temperaturi-i-do-1200-stepeni-zabrana-za-mustakji-fakti-za-rabotata-na-pozarnikarite-09.jpg

Куќите со отворен концепт, што се речиси без ѕидови и врати горат најбрзо

Порано куќите имале многу соби, но денес повеќе се гради со отворен концепт и со тоа пожарот побрзо се шири.

temperaturi-i-do-1200-stepeni-zabrana-za-mustakji-fakti-za-rabotata-na-pozarnikarite-10.jpg

Има многу пожарникари волонтери

Во некои земји каде што владата нема доволно финансии да плаќа голем тим пожарникари, како Чиле на пример, постојат волонтерски групи, кои добиваат специјална обука и одат на местото на настанот со своја желба.

temperaturi-i-do-1200-stepeni-zabrana-za-mustakji-fakti-za-rabotata-na-pozarnikarite-11.jpg

Пожарникарската работа не е само професија, туку вистинска страст

Многу деца сакаат да го спасат светот и да бидат херои и токму тие еден ден стануваат пожарникари – реални херои, кои секој ден го ризикуваат својот живот.

temperaturi-i-do-1200-stepeni-zabrana-za-mustakji-fakti-za-rabotata-na-pozarnikarite-13.jpg

(0)

Тим ЗА -0%
 
 
Тим ПРОТИВ 0%
Гласањето е затворено
  
Ливадџија

ОСТАВИ КОМЕНТАР

  • Hема коментари
  • Hема коментари
  • HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
    Mени