| 26.12.2017. ЕВОЛУЦИЈА

Јелоустоун, Американскиот национален парк во триаголникот на Вајоминг, Ајдахо и Монтана, опфаќа 8987 квадратни километри и е најстариот и можеби најпознатиот национален парк во светот. Нејзината природа е неверојатна, но под нејзината површина постои нешто што предизвикува уште возбуда, па дури и страв.

Јелоустоун, имено, се наоѓа над супервулкан.

Нешто од неговата активност се гледа низ бум, пареа и сеопфатен материјал. Постојат и земјотреси. Оваа година, за само една недела, од 12-19 јуни, земјата на Yellostone се урна дури 464 пати. Иако се многу слаби земјотресите, дури и помалку од една магнитуда, некои научници веруваат дека ова не е добар знак.

 
 

 

Јелоустоун е искоренета три пати во својата 1,2 милиони години историја досега, но луѓето не биле сведоци на ниедна ерупција. Последната беше пред 630.000 години. Се сметаше дека за пополнување на комората со магма во вулканот и ерупција е потребно најмалку 1.000 години.

  
 

 

Сепак, геолошките анализи сега покажуваат дека магмата многу побрзо може да ги пополни коморите во вулкан. Ако ова се случи, Јелоустоун може да експлодира до 2030 година, предупредуваат научниците.

 
loading...
 

Дури и ако научниците го предвидат точниот датум на следната ерупција, со моменталното знаење и технологија, не можеме да направиме многу за да ја спасиме нашата планета. Ако луѓето биле евакуирани од сите загрозени области, кои се речиси сите на САД, ерупцијата ќе предизвика голема штета. Надгледуван како Јелоустоун има сила да фрли 1.000 кубни километри пепел и камења во воздух.

 

(0)

Тим ЗА -0%
 
 
Тим ПРОТИВ 0%
Гласањето е затворено
  
Ливадџија

ОСТАВИ КОМЕНТАР

  • Hема коментари
  • Hема коментари
  • HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
    Mени