| 08.03.2018. ЕВОЛУЦИЈА

Рафлс Сити Чонгкинг наскоро би требало да го добие најголемиот хоризонтален облакодер на светот. Челичната конструкција тежи 12.000 тони, а опкружена е со 3.200 стаклени и 4.800 алуминиумски плочи. Градежната компанија Капитал Ленд го гради стаклениот мост, кој е долг 300 метри, широк 30 метри и висок 22,5 метри кој ќе биде поставен на четири, 250 метри високи кули во овој кинески град.

Градбата сè уште не е завршена, но веќе го држи светскиот рекорд за највисок изграден мост кој ги поврзува поголемиот број на кули. Ова стаклено чудо се потпира на четири високи кули во кои се наоѓаат деловни простори, станови, трговски центри и хотели.

Челичната конструкција на хоризонталниот облакодер тежи 12.000 тони, а опкружена е со 3.200 стаклени и 4.800 алуминиумски плочи. Тој е така осмислен за да може да се овозможи сензационален видиковец од каде ќе го добиете најубавиот поглед кон градот, а во кој, покрај останатото ќе се наоѓаат и градинки за деца и бесконечен базен.

 
 

Градежната компанија Аруп помогнала во осмислување на оваа градба, која е конструирана да ги издржи големите налети на ветер, но и земјотреси. Но, исто така оваа градба се гради според најголемите еколошки стандарди со цел да се заштеди енергија.

Изградбата би требало да заврши во средината на оваа година, а за јавноста ќе биде отворена во текот на 2019 година.

(0)

  
 

Тим ЗА -0%
 
 
Тим ПРОТИВ 0%
Гласањето е затворено
  
Ливадџија

ОСТАВИ КОМЕНТАР

  • Hема коментари
  • Hема коментари
  • HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
    Mени