| 28.11.2017. ПО ДОМА

Уште од детството родителите нѐ учеле дека треба да ги делиме работите со други луѓе, без разлика дали станува збор за бонбони или за нашите емоции и стравови. Меѓутоа, кога станува збор за некои лични предмети, постои една строга граница што не треба да се преминува доколку сакате да си го зачувате здравјето. Дознајте кои предмети не смеете да ги позајмувате никому, па дури ни на вашите најдраги и најблиски…

Шапки

Научниците откриваат: Секојдневни предмети што не смеете да ги позајмувате на други луѓе

Добро прочитавте! Позајмувањето шапки или што било друго што ви ја допира и покрива главата, како што се четките, чешелите, навлаките за перници и слично е строго забрането. Сигурно сте запознаени со магичната способност на чешелите и четките да пренесуваат вошки, особено додека сте оделе на училиште. Меѓутоа, истите непожелни гости можат да се појават доколку спиете на туѓа перница или ја носите шапката на вашиот пријател. Нареден пат кога ќе сакате да ја скриете главата од сонцето, носете си ваша шапка!

 
 

Крема

Научниците откриваат: Секојдневни предмети што не смеете да ги позајмувате на други луѓе

Маските, серумите и кремите за лице што се наоѓаат во тегличка се сметаат за многу лични производи за нега на кожа. Со оглед на тоа што постојано ги ставате прстите внатре, постои ризик од пренесување бактерии, особено ако ја делите со пријател. Тоа може да доведе до габични инфекции, осипи, егзема, псоријаза и многу други кожни проблеми. Немојте да ги позајмувате вашите производи за убавина никому доколку сакате да се поштедите од голем број лекарски прегледи. Еден од начините да ја заштитите вашата кожа е да купувате производи во шишенце со пумпа за да го спречите пренесувањето на бактериите.

Долна облека и чорапи

Научниците откриваат: Секојдневни предмети што не смеете да ги позајмувате на други луѓе

  
 

Кога и онака веќе позајмувате многу работи, зошто да не ја позајмувате и вашата долна облека? Меѓутоа, мора да запомните дека некои делови од телата на луѓето се сосема различни. Ако ја делите долната облека со вашиот партнер, може да си предизвикате инфекција на уринарниот тракт, размена на генитални бактерии, осипи, чешање и слично. Што се однесува до делењето чорапи, тоа може да доведе до габична инфекција на стапалата, инфекција на петите, чешање и уртикарија. Без разлика дали станува збор за врска без обврски или за сериозна врска, секогаш носете си резервен пар гаќи и чорапи кога преспивате некаде.

Забен конец, чепкалка за заби и четка за заби

Научниците откриваат: Секојдневни предмети што не смеете да ги позајмувате на други луѓе

Ова можеби е најличниот хигиенски производ и докторите строго го забрануваат позајмувањето четка за заби. Делењето четка за заби може да доведе до зголемен ризик од инфекции. Обичната четка (што сте ја користеле околу 3 месеца) може да содржи многу бактерии, како што се ешерихија коли, стафилококус ауреус, бактерија што пренесува орален херпес, остатоци од храна и слично. Доколку станува збор за итен случај и немате четка за заби, докторите препорачуваат да ги измиете забите со чист пешкир. Никогаш не позајмувате нечија четка за заби!

 
loading...
 

Бричеви

Научниците откриваат: Секојдневни предмети што не смеете да ги позајмувате на други луѓе

Бричевите се исто така дел од оние производи што се наменети само за лична хигиена. Никогаш не смеете да го позајмувате вашиот брич некому, бидејќи на овој начин може да се пренесат многу инфекции, меѓу кои хепатитис и ХИВ. Многу бактерии и габи се развиваат на вашите бричеви и може да предизвикаат многу кожни проблеми. Не заборавајте редовно да ги менувате вашите бричеви и никогаш немојте да ги позајмувате некому. Тоа може да биде многу опасно!

Камен за пети

Научниците откриваат: Секојдневни предмети што не смеете да ги позајмувате на други луѓе

Многу луѓе користат пемза камења за да ги отстранат мртвите кожни клетки од нивните стапала. Не би сакале да дојдете во допир со нечии остатоци од стапала, зар не? Делењето пемза камења ја зголемува веројатноста од пренесување брадавици и габи на стапалата. Овие инфекции се многу заразни и тешко е да се излечат. Секогаш носете си свои пемза камења доколку планирате да се бањате кај некој пријател и не ги позајмувате никому.

Чепкалки за уши и слушалки

Научниците откриваат: Секојдневни предмети што не смеете да ги позајмувате на други луѓе

Многу важен предмет за секој љубител на музиката се слушалките. Меѓутоа, луѓето не помислуваат на фактот дека слушалките се полнат со бактерии од површините со кои доаѓаат во допир. Докажано е дека бактериите се развиваат на слушалките и ова е факт што не треба да се игнорира. Освен тоа, ушите на различни луѓе содржат различни видови бактерии, па затоа делењето на слушалките воопшто не е добра идеја. Ако сакате да ги позајмите вашите слушалки некому, исчистете ги претходно. Редовно чистете ја површината на слушалките со памукче и спреј за дезинфекција. Не бидете мрзеливи! Се работи за вашето здравје!

Апостолки

Научниците откриваат: Секојдневни предмети што не смеете да ги позајмувате на други луѓе

Апостолките се најудобните обувки кога станува збор за одење на плажа и базен. Многу луѓе ги делат со нивните роднини и не гледаат ништо чудно во тоа. Меѓутоа, еден пар апостолки ги изложува вашите стапала на нечистотии и може да содржи неколку илјадници различни видови бактерии. Заштитете ги вашата стапала од непријатните инфекции, како што се брадавици на табаните и атлетско стапало, така што никогаш нема да ги позајмувате вашите апостолки.

(0)

Тим ЗА -0%
 
 
Тим ПРОТИВ 0%
Гласањето е затворено
  
Ливадџија

ОСТАВИ КОМЕНТАР

  • Hема коментари
  • Hема коментари
  • HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
    Mени