| 24.03.2018. ПО СВЕТОТ

Во југозападна Франција се наоѓа малото шармантно село Рокамадур. Секоја година го псоетуваат околу милион туристи. Рокамадур е важна дестинација за христијанството, и тоа е така веќе илјадници години. Местото настално на темелите на маријанското светилиште, а стана популарно по приказните за чудотворните ицелители на болести.

Втора причина е самиот изглед на селото. Прекрасните градби одаваат помалку драматичен впечаток бидејќи е сместено на врвот на една карпа. Во 2016 година е прогласено за најомилено село во Франција, а УНЕСКО го стави на листата за заштита на светското културно наследство.

Неколку важни атракции кои секако вреди да се видат постојат токму во оваа село, но самото по себе е голема атракција. Се потпира на карпата над реката, а толку е фотогенично што е тешко да се опише. Со оглед дека се формирало на карпите, низ него минува само една улица „Rue de la Couronnerie“ со средновековни куќи од кои неколку се поприлично импресивини.

 
 

На врвот на карпата во 1105. година изградена е мала капела. Во 1112. година дошол да живее игуменот Туле и тој во 1148. година објавил вест за првото чудо. Од тој момент па до денес селото Рокамадур станува важно одредиште за верниците.

  
 

(0)

Тим ЗА -0%
 
 
Тим ПРОТИВ 0%
Гласањето е затворено
  
Ливадџија

ОСТАВИ КОМЕНТАР

  • Hема коментари
  • Hема коментари
  • HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
    Mени