| 29.12.2017. ПО ДОМА

Витамините апсолутно се неопходни за животот на човечкото тело, бидејќи тие не се формираат во него, туку ги добиваме само со храна. Тие не се користат од нашето тело како извор на енергија, тие се вклучени во различни соединенија и обезбедуваат нормален тек на физиолошки и биохемиски процеси. Витамини се растворливи во вода и растворливи во масти. Витамините Ц, Б витамини, исто така се растворливи во вода. Витамини А, Е, К, Г се растворливи во масти.

Витамините во човечкото тело не се чуваат долго време, па затоа треба редовно да се земаат. Во нивната несоодветна потрошувачка, дури и ако хиповитаминозата се уште не е очигледна, способноста за работа се намалува, постои ризик од развој на разни болести, вклучувајќи го и меморијата и намалување на концентрацијата.

Витамин Б1 – тиамин – еден од најважните витамини за нормализација на меморијата. Дури и со Алцхајмерова болест богатата витаминска Б1 храна помага да се постигнат некои позитивни промени во меморијата. Ако има недоволен внес на витамин Б1 во организмот, млечните и други киселини се акумулираат во крвта и истовремено синтезата на супстанците потребни за системите на организмот, вклучувајќи и за мозочната функција и меморијата, е нарушена.

 
 

Ако витаминот Б1 е дефицитен, може да настанат многу сериозни невролошки заболувања кои можат да доведат до неповратна деградација. Знаците за недостиг на Б1 вклучуваат: раздразливост, солзи, депресија, несоница, губење на меморијата, лоша координација, нарушена мозочна функција, губење на селективна меморија (карактеристична за оние кои страдаат од алкохолизам).

Нормалната количина на тиамин придонесува за високото ниво на енергија, ја подобрува когнитивната способност на мозокот – неговата оперативна и долгорочна меморија.

(0)

  
 

Тим ЗА -0%
 
 
Тим ПРОТИВ 0%
Гласањето е затворено
  
Ливадџија

ОСТАВИ КОМЕНТАР

  • Hема коментари
  • Hема коментари
  • HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
    Mени