| 05.10.2017. ПО СВЕТОТ

Ги знаете ли старите македонски имиња на месеците? Нивните архаични имиња биле поврзани со природните циклуси или земјоделските работи кои се случуваат и вршат во периодот на соодветниот месец.

Јануари: се нарекува коложег – месец во кој се горат голем број дрва.
Февруари: се наречува сечко – месец на ледот.
Март: се нарекува цутар – месец на цветањето.
Април: се нарекува тревен – месец на тревата.
Мај: се нарекува косар – месец на косењето трева.
Јуни: се нарекува жетвар – месец на жетвата.
Јули: се нарекува златец – наликува на златен месец.
Август: се нарекува житар – месец на житото.
Септември: се нарекува гроздобер – месец на берењето грозје.
Октомври: се нарекува листопад – месец на паѓањето листови.
Ноември: се нарекува студен – првиот многу студен месец.
Декември: се нарекува снежник – месец на снегот.

(41)

 
 
Тим ЗА -0%
 
 
Тим ПРОТИВ 0%
Гласањето е затворено
  
Ливадџија
Livada.mk е концепт на портал/блог каде сите поединци или организации може да објавуваат свои колумни, анализи, отворени писма, искуства, патеписи, хроники, поезија, раскази, рецепти, да објават некој настан во најава или некое свое аматерско или професионално видео. Ги очекуваме вашите материјали преку овој линк за да ги објавиме.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

  • Hема коментари
  • Hема коментари
  • HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
    Mени