Честички од загаден воздух биле пронајдени кај неродени бебиња

Честички од загаден воздух биле пронајдени во плацента, но, сепак, досега не е познато какви оштетувања предизвикуваат кај фетусот. Научници пронашле прв доказ дека честички од загаден воздух влијаат и врз неродено бебе, беше соопштено на Конгресот на Европското друштво за респираторно здравје во Париз. Истражувањата покажале дека токсичните честички „патуваат“ низ белите дробови на… Read More Честички од загаден воздух биле пронајдени кај неродени бебиња

Аерозагадувањето ги прави луѓето поглупи

Хроничната изложеност на загаден воздух е поштетно за здравјето отколку што се мисли, покажа едно ново истражување и дури има значително влијание врз нашите когнитивни способности. Проучувајќи ги математичките и вербалните вештини на 32.000 луѓе за период од четири години, кинеските истражувачи, заедно со своите колеги од универзитетот Јејл во САД, заклучиле дека негативното влијание… Read More Аерозагадувањето ги прави луѓето поглупи

Скандал: Suzuki и Mazda ги лажирале податоците за потрошувачката и гасови

Се навикнавме во последните години САД и Европа да бидат полињата за откривање скандали во кои главни актери се европските производители. Епицентарот на најновиот скандал е Јапонија, а тематиката повеќе од позната: мамење на тестови за потрошувачка и емисија на штетни гасови. Владата на Јапонија на прес конференција објави дека по извршените контроли, утврдено е… Read More Скандал: Suzuki и Mazda ги лажирале податоците за потрошувачката и гасови

Се гради чудо од град – отпорен на природни катастрофи

На Филипините се гради зелен, неуништлив град кој би требало да биде готов за три децении. Новиот град, Њу Кларк Сити, би требало да ги издржи сите природни катастрофи – поплави, земјотреси, суши… Многумина веруваат дека Манила кога-тогаш ќе настрада од разорен земјотрес, па идејата за нов град се јавила како потреба за „резервна“ метропола.… Read More Се гради чудо од град – отпорен на природни катастрофи

Врската помеѓу загадувањето и дијабетесот

Според најновите проценки, загадувањето на воздухот предизвикало 3,2 милиони нови случаи на дијабетес во светот во 2016 година. Фините честички, коишто ги испуштаат во атмосферата автомобилите и фабриките а се создаваат во хемиските реакции при согорување на горивото, се задржуваат во околината како магла и го прават воздухот тежок за дишење. Загадувањето на воздухот досега… Read More Врската помеѓу загадувањето и дијабетесот