8 застрашувачки смртни случаи што им биле припишани на духови

Постојат бројни серии и филмови кои прикажуваат застрашувачки приказни за опседнувања кои завршиле со смрт. Но за колку од нив можеме да кажеме дека се вистински? Додека натприродните појави не се евидентирана причина за ниту еден смртен случај, постојат докази коишто покажуваат дека можеби има некоја вистина во приказните од Холивуд. Па, погледнете ги приказните… Read More 8 застрашувачки смртни случаи што им биле припишани на духови

15 фантастични изуми, чии пронаоѓачи треба да добијат Нобелова награда

Животот не е едноставен, па затоа дизајнерите измислуваат сè повеќе иновации, коишто ќе ни ги олеснат нештата во секојдневието. Овие 15 кул изуми што ќе ги споделиме денес со вас, решаваат многу проблеми и можат да ви се најдат во различни ситуации во животот. Навистина треба да им се заблагодариме на нивните изумители, за инвентивноста,… Read More 15 фантастични изуми, чии пронаоѓачи треба да добијат Нобелова награда

10-те најголеми измами во историјата на човештвото

Секој сака добра приказна, а историјата има многу за раскажување. Низ вековите, многу луѓе и групи смислувале свои приказни, а најдобрите успеале да измамат не само неколку луѓе, туку речиси целата јавност. Некои од овие измами траеле со месеци, па дури и години. Иако можеби се лага, сепак се навистина интересни. 1. Племето Тасадеј Многумина… Read More 10-те најголеми измами во историјата на човештвото

Грција си ги бара од Британија своите скулптури

Грчките власти соопштија дека сакаат да преговараат со Британија за да им се вратат прочуените древни скулптури кои го краселе храмот Партенон на Акропол во Атина. Министерката за култура Лидија Кониордоу се обратила на своите колеги во Британија со барање да започнат формалните преговори за скулптурите, познати и како Елгинови мермерни скулптури и ги повикала… Read More Грција си ги бара од Британија своите скулптури

Корзо, занаетчии, собиранки: Како изгледале некогаш градовите во Македонија?

Од денешна перспектива ретко е да се остане рамнодушен спрема изблиците од минатото, иако нашата генерација ги нема засведочено старите изгледи на градовите и соживотот што постоел во нив, сепак спомените на нашите баби и дедовци не прави да бидеме директно вклучени во еден шаблон на изминато време. Речиси и да нема град во нашата… Read More Корзо, занаетчии, собиранки: Како изгледале некогаш градовите во Македонија?

Прастар метеорит на научниците им покажува како настанал животот на Земјата

Ново научно откритие може да даде објаснување за потеклото на животот, откако научници истражуваа прастар метеорит кој бил формиран на самиот почеток од создавањето на нашиот Соларен систем пред 4,5 милијарди години. Преку проучување на тој период од историјата, астрономите можат да добијат корисни информации за тоа како Земјата станала погодна за поддршка на живот,… Read More Прастар метеорит на научниците им покажува како настанал животот на Земјата

Научниците конечно ја открија причината за пропаѓањето на цивилизацијата на Маите

И покрај неверојатните достигнувања во астрономијата, архитектурата и математиката, класичната ера на цивилизацијата на Маите доживеала колапс пред околу 1.000 години. Историчарите долго време се сомневаа дека причините за тоа лежат во сушата, но доказите за тие тврдења не беа доволно јасни. Меѓутоа, современата софистицирана техника, не само што ја потврди таа теорија, туку даде… Read More Научниците конечно ја открија причината за пропаѓањето на цивилизацијата на Маите

10 безмилосни диктатори низ историјата

Тие барале апсолутна контрола, па дури и со сила. Ова се 10 познати најбрутални диктатори во текот на историјата. Ким Џонг-Ил (Северна Кореја 1994-2004) Како и неговиот татко па и неговиот познат наследник Ким Џонг-Ун, екцентричниот Ким Џонг-Ил ја владеел Северна Кореја строго и со посебен став и карактер. Неговата влада била една од најрепресивните… Read More 10 безмилосни диктатори низ историјата

2nd International Conference on Culture and History

2018 2nd International Conference on Culture and History (ICCH 2018) will be held in Amsterdam, Netherlands during August 26-28, 2018. It aims to provide a forum for researchers, practitioners, and professionals from both the industry and the academia to share their newest research findings and results. ICCH is also The Annual Meeting of IJCH Editorial… Read More 2nd International Conference on Culture and History

10 Мистерии од кои ќе ве полазат морници!

Светот е исполнет со мистерии, но како што навлегуваме подлабоко во ерата на технологијата непознатиот дел малку по малку се разбиструва. Сепак, има неколку мистерии кои не можат да се решат. Тоа е тој морничав дел. Погледнете некои од нив и самите проценете дали ќе верувате или имате логично објаснување. Зелените деца Во 20иот век,… Read More 10 Мистерии од кои ќе ве полазат морници!