Балашевиќ обвинет за кражба на авторски права

Песна стара 25 години од познатиот кант-автор Ѓорѓе Балашевиќ е симната од Јутјуб, поради тоа што извесен Емил Скендеровиќ го обвинил за кражба. Скендеровиќ го пријавил официјалниот Јутјуб канал на Балашевиќ, велејќи дека тој ги поседува правата на песната „Човек са месецом у очима“ од 1993 година. Лута на овој потег, на својот Фејсбук профил… Read More Балашевиќ обвинет за кражба на авторски права

И најголемите копираат: Хит на „Битлси“ е плагијат на песна од Чак Бери

Додека музичката индустрија денеска цвета, а плагијатите се насекаде околу нас, вистина е дека и за некои од најголемите музички хитови од средината на 20 век, исто така е позајмувана инспирација од други песни. Во однос на тоа дека овие денови, британскиот музичар Ед Ширан, се соочува со обвинија, за тоа дека неговиот најголем хит „Thinking… Read More И најголемите копираат: Хит на „Битлси“ е плагијат на песна од Чак Бери