Погледнете ги подземните војнички бункери на Југославија (фото)

За воените аеродроми во јавност до денес се нижат фантастични приказни, а посебно аткрактивни биле аеродромите Жељава кај Бихаќ и Слатина кај Приштина. Аеродромот Жељава бил најголемиот подземен аеродром во Југославија и меѓу најголемите во Европа. Технички и технолошки бил обезбеден од силни нуклеарни удари. Четири големи влезови се затварале со челични врата дебели еден… Read More Погледнете ги подземните војнички бункери на Југославија (фото)

„Титовиот рај“ конечно се отвора за јавноста, туристите ќе можат да се возат и со легендарниот кадилак (ВИДЕО)

Триесет и осум години по смртта на Јосип Броз Тито, хрватското островче Ванга, каде што беше резиденцијата на поранешниот југословенски претседател, наскоро треба да биде отворено за туристи. Сè е подготвено за првите посетители да дојдат на Ванга, островот во склоп на Бриони, кое со години е затворено за јавноста, а во подготовка се две… Read More „Титовиот рај“ конечно се отвора за јавноста, туристите ќе можат да се возат и со легендарниот кадилак (ВИДЕО)

Реклами што се сметаа за секси во времето на Југославија

Златното доба на Југославија, како што го паметат луѓето од тоа време, не се однесуваше само на бумот на домашните индустрии, туку и на ТВ-продукцијата и рекламите за домашните производи. Сексапилот и еротиката се чини играле голема улога во привлекувањето на потрошувачите, без разлика дали проиводот имал допирна точка со тоа или не. (107) 00

Како изгледал летниот одмор во бившата СФРЈ

Оние кои се родени во поранешната држава СФРЈ сигурно се сеќаваат како изгледале летните одмори, па овие фотографии во продолжение ќе им ја разбудат носталгијата. Автомобилите во тоа време немаа клима, па на патување се тргнувало рано наутро, или во текот на ноќта. Популарните стоеденки, фиќовци и југовци биле во тренд, а поради тоа што… Read More Како изгледал летниот одмор во бившата СФРЈ

ЦИА објави драгоцен документ за смртта на Тито

Овие денови американски разузнавачи на социјалните мрежи објавија документи кои од 1980 година ги чуваат во својот музеј. Овие денови на Твитер американската Централна разузнавачка агенција – позната под кратенката ЦИА, се појави необична објава. Со текст „Музејски артефакт на неделата – најава на ФБИС (Foreign Broadcast Information Service- интерна информативна служба на ЦИА), со… Read More ЦИА објави драгоцен документ за смртта на Тито