Спачек за 75.600 евра?

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

На една аукција одржана во Париз деновиве беше понуден и еден примерок на Спачек од 1949 година, проценет меѓу 12 и 15 илјади евра. Но сите ги изненади постигната цена од 75.600 евра, колку што за него понуди еден холандски музеј. Во прашање е еден од првите произведени примероци на Citroen 2CV Tip A, како… Read more »

Кутија пури на Кастро продадена за 22.000 евра

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Тринидад пурите беа дел од имиџот на Кастро и долго време кубанската влада ги користеше како подарок за странски лидери. Кутија со пури од личната колекција на Фидел Кастро, е продадена за речиси 22.000 евра на аукција во Бостон. Во кутијата од дрво имало 24 рачно направени пури, а на неа стоел и потпис на… Read more »

Хитлеровиот мерцедес оди на аукција

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Американските медиуми пишуваат дека на аукцијата возилото кое е целосно обновено може да достигне цена и до седум милиони долари. Mercedes-Benz 770K Grosser Offener Touring Car, кој го користел Адолф Хитлер, ќе биде понуден на аукција во јануари во Аризона. Копијата била користена од диктаторот неколкупати меѓу октомври 1939 и мај 1941 година. Моделот е… Read more »

Приватните белешки на Ајнштајн за среќата во животот се откриени, 95 години подоцна

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

“Ако сакате да живеете среќен живот, поврзете го со цел, а не со луѓе или работи”. Теоретскиот физичар Алберт Ајнштајн е повеќе од само брилијантен научен ум и кул постер фаца за на маици. Тој, исто така, имал многу мудрост да сподели, особено кога станува збор за потрагата по среќата, а две неодамна откриени белешки,… Read more »