Две третини од американските милениумци не знаат што е „Аушвиц“

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Две третини од американските милениумци не знаат да кажат што е „Аушвиц“, покажува неодамнешна студија која, исто така, посочува дека знаењето за геноцидот во кој загинаа повеќе од шест милиони лица во текот на Втората светска војна не е големо ниту кај возрасните Американци. Дури 22 отсто од милениумците истакнале дека не слушнале или не… Read more »

Еден ден во Аушвиц

Posted by & filed under ДОКУМЕНТАРКА.

Кити Харт Моксон е една од ретките преживеани затвореници во Аушвиц, која сега сака да ја пренесе сликата за холокаустот на помладите генерации за да не се заборават ужасите од ова одвратно место. Како 17 годишна девојка ја преместуваат во овој озогласен камп и таа сега на две 17 годишни студентки ги пренесува и оживува… Read more »