Стипендии за истражување за пред докторски и пост докторски студии на Блискиот Исток

Posted by & filed under ТАБЛА.

The Middle East Initiative offers one-year fellowships for research related to Middle Eastern governance and public policy. Priority will be given to applications pursuing one of these four primary areas of focus: (1) democratizing politics; (2) building peace; (3) revitalizing the state; (4) democratizing financial and labor markets; or (5) digital governance. Learn more about… Read more »

Протестите во Иран и влијанието врз борбата за превласт на Блискиот Исток

Posted by & filed under ПОД ШИРОКА КРОШЊА.

Според експертите, продолжувањето на антивладините демонстрации, може да има далекусежни последици, не само за Иран, туку и за целиот регион „Дел од мене чувствува надеж“, рече Араш Азизи, научен соработник од Универзитетот на Њујорк, далеку од неговиот дом во Иран. „Гледаме како се крева задушениот народ“. „Но, јас сум повеќе загрижен отколку што имам надеж“,… Read more »

Ми мириса на војна, ми мириса на геноцид

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Сведоци сме на најразлични терористички напади (барем така официјално ги преставуват во јавноста) во Европа последниот беше во Брисел. Пред тоа имаше во Париз и Куманово кај нас, а постоеше и обид ист таков напад да се случи и во Сараево кој беше спречен од Босанската полиција. Во што е суштината на сево ова? Кој… Read more »

Балканизација на Блискиот Исток

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Како што многумина во последно време зборуваaт дека светот влегува во хаос и насилство, испадна дека се во право. Обидите за намерно создавање на непријателство помеѓу различните етно-културни и религиозни групи на блискиот исток биле планирани од една поширока агенда чија цел била креирање на нови гранци на земјите од блискот исток. За таа цел… Read more »

Обвинувајќи ги Евреите (Муслимански Антисемитизам)

Posted by & filed under ДОКУМЕНТАРКА.

Некои екстремни антисемитисти тврдат дека Евреите стојат позади 9/11 и дека се одговорни за раширувањето на сидата и други болести и дека (пази ова!) го измислиле Холокаустот. Евреите се исто така обвинети дека убиваат бебиња во ритуали на давање жртва и дека потајно работат на идеата за глобална доминација (како и сите други, нели…). Новинарот… Read more »