6-те најчудни средновековни болести

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Животот на повеќето луѓе кои живееле во Средниот век бил краток и суров. Нехигиенските услови и навики довеле до ширење на некои ужасни болести. Како последица на општото незнаење и вербата во суеверија, луѓето барале спас од бескорисните терапии кои понекогаш уште повеќе ги влошувале симптомите. Од необјаснетите лудила на 2 крала, па сѐ до… Read more »

Случаи во кои ракијата може да се користи како лек

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Ракијата на балканските простори се смета за национален пијалак, а приказните за лековитото дејство на овој домашен алкохол се пренесуваат од колено на колено. Со оглед на високиот процент на алкохол што го содржи ракијата, треба да се внимава во колкави количини се пие. Меѓутоа, мала и навремена количина ракија како пијалак или како лосион… Read more »

Првата операција на гените кај возрасен човек само што се случи…

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Предизвикувачкото поле на генетската терапија се базира на идејата дека генетските болести може да се корегираат во нивниот извор. Додека техниките се уште се сметаат за ризични, во последните години се направени огромни достигнувања со алатки за генетски инженеринг како што е CRISPR, кој се користи на модели од животни за лекување на мускулна дистрофија… Read more »

Која крвна група најтешко поднесува болести?

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Различноста на крвните групи, односно постоењето на четири крвни групи, А, Б, АБ и 0 има врска со еволутивната предност. Австрискиот доктор Карл Ландстајнер во 1900 година, открил три крвни групи А, Б, и 0. Ова било огромно откритие и Ландстајнер во 1930 година ја добил Нобеловата награда за големо достигнување во медицината. Неколку години… Read more »

Од нечистиот клима-уред демне легионерска болест

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Ако клима-уредот редовно не го одржувате и не го чистите, ризикувате инфекција со бактеријата Legionella pneumophilla, која предизвикува легионерска болест. Таа бактерија предизвикува тешко воспаление на белите дробови, а може да биде и смртоносна. Посебно ѝ се подложни луѓето со ослабен имунитет, хроничните болни, пушачите и алкохоличарите. Се пренесува со вдишување на ситните капки од… Read more »

Зошто сите сме дефицитарни на магнезиум, симптомите и што да се прави

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Знаците на недостаток на магнезиум се насекаде кај нас, ако знаете што да барате. За жал, симптомите се толку неверојатно чести што постојано се превидуваат и не им се дава точна дијагноза! Едвај некој, особено докторите, да ги забележат дека болестите од кои страдаме секојдневно се симптоми на недостаток на магнезиум… и сите плаќаме за… Read more »

Документерец – Загадување: Скопје го стигна Пекинг

Posted by & filed under ДОКУМЕНТАРКА.

Над илјада мртви годишно и економски штети од 250 милиони евра, тоа е цехот од отруениот воздух кој скопјани го вдишуваат секој ден, пресметаа финските експерти. Нема гас, нема трамвај, чие поставување е поевтино отколку годишните загуби – најнов документарец на СКУП посветен на најголемиот убиец на скопјани (95) Тим ЗА -0%     Тим… Read more »

Бескорисноста на „медицинската“ марихуана (прв дел)

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Канабисот се користи рекреациски и медицински низ векови. И покрај долгото искуство, релативно малку се знае за ризиците и бенефициите од неговата употреба како медикамент. Значаен дел од нашето незнаење може да се препише на владиното обезхрабрување за истражување околу канабисот. Прегледот на веб страницата на Националниот институт за здравје покажува многу студии и за… Read more »

Документарка – Војна против здравјето

Posted by & filed under ДОКУМЕНТАРКА.

Како корпорациите го вртат светот во секоја смисла, па и кога станува збор за здравјето, лековите и болестите… Не, не е заговор, само за пари се работи… (44) Тим ЗА -0%     Тим ПРОТИВ 0% Гласањето е затворено   

Муабет: Размисли пред да јадеш

Posted by & filed under МУАБЕТ.

Девојкава со муабетов се вика Хејли. Хејли е веган кој ги промовира своите погледи и ги потсетува другите нејзини врсници да размислат пред да јадат било што од етички, еколошки и нутриционистички причини. Секоја одлука има свои последици кои ќе се појават кога тогаш и после јадачката… (121) Тим ЗА -0%     Тим ПРОТИВ… Read more »