Со помош на сода бикарбона, откажете се од цигарите!

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Повеќе производи на пазарот кои наводно ви помагаат да ја намалите зависноста од никотин, може да ги замени овој производ од природата и да ви заштеди многу пари. Имено, ви го откриваме вашиот домашен рецепт кој се користи за да се откажете од пушењето! Тоа е мешавина базирана на бикарбонат, за која многумина тврдат дека… Read more »

Како да ги оставите цигарите преку ноќ?

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Дали е возможно да се ослободите од оваа лоша навика преку ноќ? Велат дека е возможно. За сите пушачи кои не успеваат да ги остават цигарите, ова е вест од соништата! Имено, новото научно истражување во кое учествувале 66 пушачи, покажало дека е возможно да се остават цигарите во текот на спиењето. Додека учесниците од… Read more »

Зошто се дебелееме кога ќе престанеме да пушиме цигари?

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Со пушење цигари се зголемува физичката активност и се намалува внесувањето на храна, а кога ќе престанеме да пушиме цигари, се добива спротивен ефект. Пушачите, во просек, имаат помалку килограми од непушачите, а влијанието на никотинот на метаболизмот е комплексен. Се претпоставува дека никотинот го зголемува влијанието на лептинот и грелинот, што резултира со намалување… Read more »

Пијалок кој помага при исфрлување на никотин и катран од телото

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Ако пушите цигари веќе неколку години, вашите белите дробови сигурно во голема мерка се оштетени поради отровот кој со текот на времето се собира. Затоа важно е од време на време да ги исчистите. Благодарение на комбинацијата од куркума, ѓумбир и лук, храна која ослободува токсини од телото, овој пијалак се покажа како многу ефикасен… Read more »

Му ставила кафез на главата за да се откаже од цигарите!

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Страствените пушачи кога ќе одлучат да престанат да пушат имаа големи проблеми со одвикнувањето. Се служат со различни методи, ги слушаат сите совети од околината, користат разлишни таблети против пушење, лепенки, но кога ништо од тоа нема да им помогне пристапуваат кон радикални методи. Турчинот кој се одлучил за радикален метод за одвикнување од пушење… Read more »

Еве како реагира организмот откако ќе ги оставите цигарите!

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Иако не е лесно, доколку ги оставите цигарите веднаш ќе се покажат посакуваните ефекти. Се зголемува капацитетот на белите дробови, кожата добива сосема нова боја, се менува плодноста кај жените и се продобрува сексуалниот живот. Во продолжение, следат неколку интересни описи за тоа како реагира телото при престанок со пушење. По само 12 часа, телото… Read more »

Нов тренд на откажување од пушење

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Во текот на летото, вработените во една Јапонска компанија за маркетинг, забележале дека останатите колеги не работаат исто толку часови. Околу една третина од луѓето во компанијата „Пијала“, излегувале во текот на денот заради пауза за цигара. Наспроти времето кое пушачите го поминувале во канцеларија, секој попладне излегувал од канцеларијата во исто време. Непушачите се… Read more »

Дали јајца или цигари, најверојатно исто ќе ви дојде на крајот…

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Дали дојде време кога страсните непушачи ќе се откажат и од консумирањето на јајца? Има нека тајна веза, велат научниците. За што станува збор? Сведоци сме дека дебатите во врска со различни аспекти кои го опкружуваат нашето човечко искуство се појавија во изобилство, а една од најчувствителните области се занимава со нашата храна – она… Read more »

План за станување екс-пушач… засекогаш

Posted by & filed under ПОД ШИРОКА КРОШЊА.

Кој на што е роб? Ако пушиш ти си роб на тутунската индустрија. Планот да се биде екс роб или слободен човек не е ни малку едноставен. Само некои бивши пушачи може да се пофалат дека им било лесно да се откажат. Еве пример на еден познат глумец кој го применил својот т.н. Дагласов метод… Read more »

Што ќе се случи со вашето тело ако престанете да пушите?

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Веројатно многумина ги знаат опасностите од пушењето, но свесно не се откажуваат од оваа своја навика, бидејќи повеќе уживаат во цигарата, одошто се загрижени за своето здравје. А можеби почесто и не сакаат да ја знаат реалната вистина за пушењето како предизвикувач на сериозни болести. Ако не се грижите на долгорочен план, погрижете се барем… Read more »

„Ривал“-цигари, на скопските улици и плажи

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Летно време беше, сонце и спарина. Случката е од 1965-67 година. Во тоа време, цигари на сите трафики се продаваше и на парче. Зошто? Посебно младите нешто поголеми од нас копиљаците скопски, значи веќе средношколски, немаа стално при себе пари да купат цела кутија. Но и затоа што понекогаш знаева татковците или учителите да им… Read more »