Моќта на граѓанските видео снимки во креирањето неоспорлива вистина

Posted by & filed under МУАБЕТ.

Дали нашите смартфони и камери може да се нашето најмоќно оружје за социјална правда? Ивет Албердинк преку нејзината организација Сведок, развива стратегии и технологии да со цел да им помогне на активистите да ги користат овие алатки како би ги заштитиле човековите права. (8) Тим ЗА -0%     Тим ПРОТИВ 0% Гласањето е затворено… Read more »

International Interdisciplinary Conference on Human Rights

Posted by & filed under ТАБЛА.

HUMAN RIGHTS ’18 / International Interdisciplinary Conference on Human Rights will be held at Nippon Meeting Halls in Istanbul. The conference is coordinated by DAKAM (Eastern Mediterranean Academic Research Center) and will be organized by BILSAS (Science, Art, Sport Productions). All abstracts are going to be selected according to double blind reviews and accepted papers will be published in the Conference Proceedings E-Book with an ISBN number… Read more »

Платформа за самоуништување

Posted by & filed under ПО ДОМА.

И конечно дојдовме во постизборен простор во кој формирањето на Собранието и Владата зависат од албанските партии. Се разбира една од нив е и ДУИ која со години беше дел од оваа власт која го уриваше системот. И тоа е добро, подобро не може ни да биде. Зависиме од волјата на партија, која во власта… Read more »

Смартфонот и човековите права

Posted by & filed under МУАБЕТ.

Смартфонот кој го користите рефлектира многу повеќе од само вашиот вкус… може да одреди и колку вашите податоци и конумикации се следени. Експертот за заштита на податоците Кристофер Согоиан детално ја објаснува разликата помеѓу енкриптираните ајфони и сите други кои користат андроид оперативни системи посочувајќи да обрнуваме повеќе внимание на растечката поделба на луѓето според… Read more »

Електричните парализатори и гумените куршуми ги кршат човековите права

Posted by & filed under ПО ДОМА.

И со најновите измени на Законот за полиција, овластувањата на службените лица за користење електрични парализатори и гумени куршуми за контрола на граѓански протести и демонстрации грубо се нарушуваат човековите права на граѓаните. Полициската употреба на мерки и средства за присилба заради справување со нарушувањата на јавниот ред и мир и контрола на граѓански собири… Read more »