Живот тулумба без шербет – татко на девет, да ти бил стерилен цел живот

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Еден Мароканец поднесе тужба против сопругата, обвинувајќи ја за неверство. При една рутинска лекарска контрола, човекот открил дека бил стерилен речиси цел свој живот, што значи дека не може да е татко на ниту едно од деветте деца. Кобниот момент човекот, кој инаку е професор во еден мал марокански град, го доживеал при една обична… Read more »

Филмски фестивал за деца и млади (БУФ)

Posted by & filed under ДЕШАВКИ.

Седумката е број со посебно значење скоро во сите култури. Имено, тој е среќен број. За нас, бројот седум оваа година, исто така, има посебно значење зашто во април, во Кинотека на Македонија, по седми пат ќе се отворат вратите за Детскиот фестивал за слика и филм (БУФ). И оваа година со особено внимание го… Read more »

Правила кои мора да ги поставите на своето дете пред влегувањето во онлајн светот

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Откако ќе го подготвите детето за живот во реалниот свет, потребно е да ги подготвите и за онлајн светот. Иако за влијанието на социјалните мрежи кај децата често се зборува во негативен контекст, ако правилно се користат, тие можат да бидат и корисни за детето. Следните работи треба да ги имате предвид: Премлади на социјалните мрежи… Read more »

Совети за воспитување на дете без комплекси

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Секој родител посакува неговото детето да израсне во независна и успешна личност со силен карактер. Но, тоа што родителите го забораваат е дека нивното однесување и работите кои му ги кажуваат на детето, имаат големо влијание врз оформувањето на неговиот карактер. Затоа, кога разговарте со вашето дете, бирајте ги зборовите и сфаќајте ги сериозно. Овие… Read more »

Имиња на деца поради кои нивните родители завршиле на суд

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Ако сте запнале по секоја цена на вашето дете да му дадете необично име, потрудете се барем истото да биде маку познато, но многу побитно – и ДОЗВОЛЕНО во вашето општество, за да не завршите пред судските органи, како многу други родители ширум светот што заглавиле на тој начин. Веројатно веќе имате чуено дека Хитлер,… Read more »

Научно докажано: Децата кои личат на татковците се поздрави!

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Дали сте знаеле дека бебињата кои личат на татковците по раѓањето се многу поздрави од децата кои на почетокот од животот личат на мајките? Имено, според најновите истражувања, може да се откријат потенцијалните здравствени проблеми кај децата врз основа на тоа на кој родител личат! Експертите откриле дека девојчињата и момчињата кои личат на својот… Read more »

Додека мајката се породува и таткото мора да ги почувствува истите болки…

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Потомците на древните Ацтеки во централен Мексико сметале дека и мажот треба да ги почувствува породилните болки. Во текот на бременоста мајките можат да бидат многу емотивни, па и помалку необични. “Сочувствителната бременост” или синдромот Кувада е обичај каде мажите ги имитираат породилните болки кај жената. Овој обичај е распространет ширум светот, но има и… Read more »

Последен обид да ве разубедиме да ги вакцинирате децата…

Posted by & filed under МУАБЕТ.

По сите оние доктори, студии, мета-студии, мета-мета-студии, статистики, детална анализа на секоја поединечна состојка и сè што е човечки возможно да се направи, се добива впечаток дека на противниците на вакцини, поважно и од самото недавање вакцини на своите деца, им е да не бидат разубедени. Ама, ај уште еднаш да пробаме. (25) Тим ЗА… Read more »

Развојот на детето има 7 фази, најкритични се првите 3 години!

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Решавачка улога при развој на детето во псхички стабилна личност имаат родителите, додека траумите од раното детство имаат далекусежни последици. На почетокот од својот психички развој секое дете се наоѓа во т.н. аутистична фаза. Поради незрелоста на сетилата, детето ги прифаќа само оние доживувања кои ги чувствува на своето тело. Но, како изминува времето така се… Read more »

Нов тест овозможува порано откривање на аутизам?

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Во текот на работата во ова истражување, било утврдено дека кај  децата со аутизам постои поголем степен на оштетување на протеините во споредба со децата кои го немаат ова пореметување. Научниците тврдат дека овие тестови би можеле да доведат до порано откривање на оваа состојба, за која понекогаш е тешко да се одреди дијагноза. Експерти… Read more »

7 знаци кои не смеете да ги игнорирате кај вашето дете!

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Знаци кои покажуваат дека детето може да има психички проблеми во иднина може да се забележат кога едно лице е 3-годишна возраст. Дејствата на родителите понекогаш ги поттикнуваат децата да ги демонстрираат овие знаци. Проблемот е во тоа што родителите обично не сметаат дека овие знаци се од големо значење. Ова се неколку клучни карактеристики на… Read more »

Необични и љубопитни факти за бебињата родени во февруари

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Февруари е единствениот месец од годината со најмалку денови. И токму тоа го прави посебен. Специјалисти се луѓе кои се родени во февруари. Ќе ве запознаеме со некои љубопитни факти за бебињата родени овој месец и пред се за квалитетите кои овие луѓе ги развиваат во нивните животи во иднина. Тие се тивки Бебињата родени… Read more »