Пациентот што докторите го оставија да умре поради тетоважа…

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Докторите во Мајами се соочиле со несекојдневна и многу зезната дилема кога во одделението за итна нега им пристигнал 70-годишен пациент во лоша состојба и со „Do Not Resuscitate“ („Да не се реанимира“, во смисла да не се попречува природна смрт) тетоважа на градите. Состојбата на пациентот се влошувала, но зборот „Not“ бил подвлечен, а во тетоважата… Read more »

Ако бевте добри доктори пред да станете партиски определени директори сега ќе сте пак исто така добри…

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Туф туф такви траори бре за функции. Ајде дечки полека, без грижи ако не сте директори повеќе, директор не е титула, туку доктор. Вие што одлучувате за живот и смрт сте многу повеќе од партиски доделени титули. Вие ја носите најважната, најголемата и неприкосновена титула ‘докторе’ дадена од луѓето. Таа не може да се одземе… Read more »

Хипокритова заклетва

Posted by & filed under ПОД ШИРОКА КРОШЊА.

Читам по интернетов за тој гинекологот што лажел пациентка дека е бремена а која уствари не била бремена. 9 месеци и праел филм, ја сликал со ехо апарат, кажувал прикаски за полот на детето па дури и договарал термини за пораѓање и слично. Исто така некаде прочитав дека тој тоа го правел за нејзино добро… Read more »

Има разлика …

Posted by & filed under ПОД ШИРОКА КРОШЊА.

Државно и приватно здравство – има разлика. Во нашите клиники, за моја среќа во мојот живот – 61 година сум бил само три пати. Еднашка како дете од 5 години, едвај и се сеќавам на случката. Каков бил односот (пациент – болничко особје) во клиниката скоро и да не се сеќавам. Вторпат пред година дена… Read more »

Писма на pissed off пациенти и роднини

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Има едни луѓе, доктори ги викаат. Некои од нив станале доктори од вистинските причини, за да помогнат, да спасат живот, оние другине се лакоми, подмитливи копилиња со скапано его. Цела година пациент чека операција. На секое прашање кога ќе биде операцијата копилето (значи, не доктор, овој е од оние другите) вика: аха, да, за две… Read more »

„Во рамките на законот и нивните овластувања“ доведе докторите да се метата!

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Добар ден Казабланко! Мислев дека „народот ќе ја превземе судбината во свои раце“ е само дел од еден политички говор одржан пред редовните парламентарни избори во 2002. година, веќе заминат во историјата. Благодарение на интернетот, пред се поради многубројноста на интернет портали кои функционираат во државичкава наша, плус моќта која ја имаат социјалните мрежи како… Read more »

Царски рез

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Во полумракот на малата шупа, ќерка ми ја гушкаше кучката Лина. Полека ја галеше по главата и додека ја покриваше со мало ќебенце и пееше со насмевка. Како на мало дете. Но Лина не сакаше да јаде, да пие вода и не се помрднуваше. Само гледаше, како за последен пат. Цела ноќ, мојата помала ќерка… Read more »