Една недела меѓу италијанските фашисти

Posted by & filed under ДОКУМЕНТАРКА.

„Очекувавме милитантност, очекувавме шутки и се разбира, Мусолини. Не очекувавме народни кујни, бесплатни лекарски прегледи и фашисти хипстери“. Вака започнува една британска репортажа за Италија која открива дека во некои тамошни маала, фашизмот повторно станал нормална работа. (37) Тим ЗА -0%     Тим ПРОТИВ 0% Гласањето е затворено   

Прикривањето на климатските промени – заговор од големите нафтени компании?

Posted by & filed under ДОКУМЕНТАРКА.

Со декади се знае дека нафтените компании кои ги произведуваат и согоруваат фосилните горива имаат директен импакт врз климатските промени. Зошто овие информации се кријат од јавноста? (13) Тим ЗА -0%     Тим ПРОТИВ 0% Гласањето е затворено   

Доктори за бомби – Луѓето со девет животи

Posted by & filed under ДОКУМЕНТАРКА.

Продуцентите на оваа документарка добиле пристап до курсот за деминирање и отстранување на екплозивни направи на британската армија. Ова знаење може да биде разликата помеѓу живот и смрт. Фокусот е на Северна Ирска, а луѓето со девет животи, како што популарно ги нарекуваат ќе ви ги раскажат своите сопствени искуства… (13) Тим ЗА -0%  … Read more »

Документарка за ”српскиот” јунак Крал Марко, прв дел

Posted by & filed under ДОКУМЕНТАРКА.

Од Истра до Цариград и од Јанина до Варна, тешко ќе најдете човек на кој името Крал Марко ќе му биде непознато. Он е една од најневеројатните, најинтересните и најпопуларните личности во нашата историја и книжевност, само што тука е представен како српски јунак. Без да дираме мечка во дупе, чисто да погледнете кој и… Read more »

Светска Војна В – Кога вонземјаните ќе нападнат

Posted by & filed under ДОКУМЕНТАРКА.

Илјадници години човештвото се прашува дали има вонземјани во универзумот. Шансите тие да постојат во некаква форма се големи. Денес, астрономите веќе испраќаат пораки во вселената, но што ако овие пораки се интерпретирани како закана и вонземјаните ги сметаат луѓето за непријатели. Што ќе се случи кога вонземјаните ќе не нападнат? (14) Тим ЗА -0%… Read more »

Што ќе се случува по падот на ИСИС?

Posted by & filed under ДОКУМЕНТАРКА.

Терористичката групација ИСИС губи. Во 2014 година имаше територија со големина на Велика Британија и популација од 11 милиони луѓе. Сега веќе има изгубено повеќе од 60% од таа територија и популација од нешто под 2,5 милиони. Тоа е резултат од тоа што ИСИС си направи непријатели на сите страни – Сирија и руски трупи… Read more »

Зошто Кина гради острови во јужното кинеско море?

Posted by & filed under ДОКУМЕНТАРКА.

Кина гради вештачки острови забрзано во последните две години во Јужното Кинеско море, предизвикувајќи негодувања и инциденти кај другите држави во тој регион – Филипините, Брунеи, Виетнам и Индонезија. Од друга страна, САД имаат многу сојузници во тој регион и ја користи својата огромна морнарица за да патролира во интернаионалните води и да ги одржува… Read more »

Популизмот што ни го менува светот

Posted by & filed under ДОКУМЕНТАРКА.

Од улиците на Торино до Силиконската Долина, говорите за моќта на народот го зафаќаат светот во кој живееме. Со зголемувањето на фрустрациите и распадот на стариот поредок во светот, кој навистина ги има одговорите? Насекаде низ светот популистичките лидери се поврзуваат со гласачите кои им е смачено од фини политики и кои го исфрлаат гневот… Read more »

Запознајте го Абу Азраел, ирачкиот “Рамбо“

Posted by & filed under ДОКУМЕНТАРКА.

Во ирачката армија и на социјалните мрежи, човекот е икона. Абу Азраел, шиитски муслиман кој е некаква си персиска верзија на Рамбо, е дел од војската која помогна да се одбие групата на Исламска Држава во Ирак. Овде, запознајте го лично и персонално  🙂   (1743) Тим ЗА -0%     Тим ПРОТИВ 0% Гласањето… Read more »

10 земји кои неможе никој да ги освои

Posted by & filed under ДОКУМЕНТАРКА.

Кога станува збор за одбраната, некои земји се посигурни од други. Од нации со масивни војски до државички со неверојатен терен, погледнете го прегледот на 10-те земји кои е невозможно да им направите инвазија.   (2562) Тим ЗА -0%     Тим ПРОТИВ 0% Гласањето е затворено