Апсурдното богатство на Пабло Ескобар

Posted by & filed under ДОКУМЕНТАРКА.

Моментот кога Пабло Ескобар бил на врвот на моќта, се проценува дека тежел некаде околу 30 милијарди долари во денешни пари. Или колку буџетот на Македонија за 10-12 години собран на купче. Е сега, никој од нас нема видено со очи толку пари, па целта на ова видео е да проба да ви долови како… Read more »

Мексиканските картели пукаат дроги преку граница со базука. По вторпат!

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Шверцот на дрога во светот не е баш лесна задача, особено ако се обидуваш да го направиш тоа преку границата на најбогатата и една од најразвиените земји како што се САД. Со оглед на тоа што граничните власти на САД имаат добар буџет, разни играчки за следење на границата и опрема, шверцерите на дрога треба… Read more »

Среќен 79-ти роденден LSD!

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Малкумина најверојтно знаат, дека швајцарскиот хемичар Алберт Хофман не се обидувал да развие дрога која го менува начинот на кој работи мозокот, кога синтетизирал D-lysergic acid diethylamide-25, или подобро позната како ЛСД – во лабораториите Сандоз во Базел, Швајцарија, на 16 ноември 1938 година. Но неговото откритие и последователно тестирање врз самиот себе на хемикалијата,… Read more »

Марихуаната и алкохолот ги прават тинејџерите уште поголеми мрзи

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Добро познатиот стереотип на апатичен тинејџер, кој успева секоја година да оди на полагање во средно, повеќе не е само шега, туку е поддржан од науката. Истражувачите на Универзитетот во Конектикат ја презентираа својата студија на годишното собрание на Американското здружение за јавно здравје во 2017 година, извршено од авторот Елизабет Харари. Тие откриле дека… Read more »

Најозогласениот затвор на Балканот – Цинкарошите ги казнуваме со силување!

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

И во песните опеаниот КП Дом Зеница, опкружен со високи ѕидови и бодликава жица, се смета за најозлогласениот затвор на Балканот во изминатите 120 години, кој во рамките на своите ѕидови што се распаѓаат живее како мал град, чувајќи ги темните тајни на своите станари. Затворот во Зеница како домаќин во текот на својата историја… Read more »

Грам. Килограм. Тон.

Posted by & filed under ДОКУМЕНТАРКА.

Документарка за механизмите на организираното регрутирање на малолетници во трговијата на дроги во Србија. Дванаесет млади соговорници, кои се на извршување на казни за кривични дела поврзани со трговија на дрога, говорат за своите судбини и ни ја носат приказната во тој магичен круг од кој тешко се наоѓа излез. (24) Тим ЗА -0%  … Read more »

Да си признаеме, сите сме на дроги…

Posted by & filed under ЕВОЛУЦИЈА.

Ова е нешто што ми се мота низ глава многу во последно време: постои таков голем контраст помеѓу осудувањето и критиките кои доаѓаат заедно со нелегалната употреба на дрога, од психоделиците до хероинот, и целосното прифаќање на многу други штетни материи кои ги фалиме, ги употребуваме, па дури и самото наше општество ни ги наметнува… Read more »

Покров: Порта за излез од пеколот

Posted by & filed under ДОКУМЕНТАРКА.

Тежок е патот за излез од пеколот, но не е невозможен. Исполнет е со многу предизвици и препреки, а за да се помине потребни се волја и решителност. Низ сведоштва на зависниците од дрога, алкохол и коцка кои одлучиле да го поминат трнливиот пат, ви ја носиме сторијата од тераписката заедница „Покров“. Формирана е пред… Read more »

Како двајца братучеди уништија цела држава

Posted by & filed under ПОД ШИРОКА КРОШЊА.

Но, проблемот со злосторниците од калибарот на двајцата братучеди е во тоа што во туѓата отстапка тие гледаат само слабост, а сопствениот даден збор им нема никаква вредност. И откако ќе погазат сѐ што ветиле, а уште притоа на себе ќе го навлечат и гневот на ЦИА, ДЕА и другите американски институции што со години… Read more »

Најтешката дрога – хероин

Posted by & filed under ДОКУМЕНТАРКА.

Индустрија вредна 300 билиони долари годишно, која уништува општества, луѓе и семејства. Декларативно сите сакаат да ја уништат но дали е тоа така и колку се искрени тие намери? Како и да е, ова се приказните за најтешката дрога на светот – хероинот… (58) Тим ЗА -0%     Тим ПРОТИВ 0% Гласањето е затворено