За круната што и паѓа на Ангела Меркел

Posted by & filed under ПОД ШИРОКА КРОШЊА.

Побарајте од Европеец да ви покаже за силно и стабилно лидерство и до оваа недела тој ќе го посочеше прстот во Германија. Земја која е горда на својата поствоена историја за политичка стабилност и внимателно градење консензус. Се додека, Ангела Меркел ја доби непосакуваната чест да стане првиот германски канцелар од Втората светска војна што… Read more »

Што има ново во Венецуела по смртта на Чавез

Posted by & filed under ДОКУМЕНТАРКА.

Касандра и Ранду се добри, пљуцкаат коктели на една од венецуелските плажи како што дознаваме, така да не се секирајте за нив. Во глобала, збориме за проблемот што го имаат венецуелците со стопанот на државата и наследник на Чавез – Николас Мадуро. Нова Белорусија на повидок, maybe? Погледнете го краткото видео, ем е забавно, ем… Read more »

Како ќе се менуваат каматните стапки во Македонија?

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Дали некогаш сте користеле кредит од некоја банка во Република Македонија? Ако сте користеле тогаш знаете дека каматната стапка по која сте го отплаќале кредитот била утврдена во договорот за кредит што на почетокот од кредитот сте го склучиле со банката. Каматната стапка можеше да биде фиксна и да не се менува во текот на… Read more »

Зошто Америка се плаши од Кина?

Posted by & filed under ДОКУМЕНТАРКА.

Понова документарка за односите помеѓу двете велесили, како ги дефинираат односите во Америка кон Кина и обратно. Што се вистинските опасности во нивните односи и секако влијанието врз остатокот од светот ако не дај боже идиотите се запукаат… (28) Тим ЗА -0%     Тим ПРОТИВ 0% Гласањето е затворено   

Фискална лудачка кошула

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Фискалната недисциплина преку креирањето на големите буџетски дефицити иницираше јавниот долг на Република Македонија во изминатите осум години да расте со геометриска прогресија и од ниско задолжена земјата набрзина да скокне во друштвото на средно задолжени земји. Овој тренд на трошење и позајмување на јавниот сектор полека ја наметнува фискалната лудачка кошула околу нашите јавни финансии…. Read more »

Храбра, но (по)паметна фискална политика по изборите

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Нивото на јавниот долг од 50.6 отсто од БДП не е високо. Но гледано од апсект на брзината на порастот и намената на позајмените пари, долгот зазема опасни размери. Првите разумни чекори после изборите треба да бидат намалување на буџетските дефицити и тековните трошоци, особено за пензискиот и социјалниот систем, и давање приоритет на капиталните… Read more »

Лавината што ќе го збрише Груевски

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Ау! Мртвило. Ништо не се менува! Лани, ова време, си го лажевме паметот дека, еве, тргна! Ќе биде нешто кога веќе го имаме Пржинскиот договор. Ете, опозицијата ќе се врати во Парламентот, па ќе се направи некоја мешовита влада со министри од опозицијата, како јаки контролори на забеганата власт, а и Груевски ќе си даде… Read more »

Ниски плати, куп невработени и ловци на евтина работна сила – сосема обична појава

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Во држава која има едно од највисоките нивоа на невработеност во Европа, лани странските инвеститори отвориле неколку фабрики и вработиле 5.800 луѓе. Од над 240.000 невработени. И, со тоа, таа држава лани се пласирала на прво место во светот по број на нововработени лица од страна на странски инвеститори на 1 милион жители и тоа… Read more »

Еврообврзница или евробесилка за ВМРО – ДПМНЕ

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Кога со државата владее режим, што опстојува десет години преку медиумска пропаганда и манипулирање на гласачите, важно е секоја информација што ни ја пласираат темелно да ја провериме пред да ја земеме за точна. Вистината во нашата земја често се крие помеѓу редови или под три слоја лаги. Тоа ни се случува и со последниот… Read more »

4 милиони причини

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Поминаа скоро месец дена од шпекулативниот напад врз денарот и големата нервоза што во таа прилика настана и кај населението и кај фирмите. Народна банка на Република Македонија реагираше, при што главната мерка за смирување на состојбата беше зголемувањето на основната каматна стапка од 3,25% на 4%. Ние своевремено се изјаснивме и во поглед на… Read more »

За предавниците и платениците

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Ова е суштината на сеењето магла … На двојно поголеми задолжувања од претходно, на толку субвенции, Македонија назадува по речиси сите битни параметри за граѓаните и бизнисот, квантитативно и квалитативно. Исходот е: неодржлив пензиски фонд, секоја втора фирма со блокирана сметка, 600.000 луѓе се иселиле од Македонија во последните десетина години, сиромаштијата расте, странските инвестиции… Read more »

Де факто фиксен курс или фиксен на „жими мајка„

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Тоа што единствено беше смирувачки и перфектно точно во она претпразнично „стампедо„, што по медиумите го извршија гувернерот Богов и режимската економска булумента, е изјавата дека следуваат 4 денови во кои банките нема да работат. За жал, празниците завршуваат и вторник е работен ден. Доаѓа мачниот вторник или понеделник вечер кога сите повторно ќе почнат… Read more »