За корените на полскиот пркос во ЕУ

Posted by & filed under ПОД ШИРОКА КРОШЊА.

ЕУ против Полска ја активираше нуклеарната опција, опција која беше воспоставена со надеж дека самиот нејзин драконски карактер ќе ги одврати однесувањата кои би ја провоцирале. Европа смета дека полските власти на недопустив начин сaкаат да го седнат судството во скут, а полските десничари возвраќаат: Кое судство, она комуњарите? За прв пат од постоењето на… Read more »

За круната што и паѓа на Ангела Меркел

Posted by & filed under ПОД ШИРОКА КРОШЊА.

Побарајте од Европеец да ви покаже за силно и стабилно лидерство и до оваа недела тој ќе го посочеше прстот во Германија. Земја која е горда на својата поствоена историја за политичка стабилност и внимателно градење консензус. Се додека, Ангела Меркел ја доби непосакуваната чест да стане првиот германски канцелар од Втората светска војна што… Read more »

Брисел ќе мора да се справи и со Каталонија покрај Брегзит

Posted by & filed under ПОД ШИРОКА КРОШЊА.

Појавата на Маријано Рахој во Барселона, поттикнувајќи ги шпанските националисти да се мобилизираат, дојде 24 часа откако претходно стотици илјади маршираа низ градот, повикувајќи на независност и ослободување на затворените лидери на Каталонија. Четири дена претходно пак, генералниот штрајк со исти барања го парализира регионот, со што го отсекоа од остатокот од земјата и Европа…. Read more »

Ќе и’ даде ли Грција шанса на Македонија?

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Проширувањето на ЕУ се слави како најуспешната политика на Унијата. Процесот кој започна како интеграција на земјите од Западна Европа, почна да се шири кон сите насоки кога се докажа дека истиот во голема мера придонесува за мирот, стабилноста и просперитетот на земјите-членки. Успехот на европската интеграција се согледува и во тоа што Унијата е… Read more »

Мое обраќање за годишното обраќање на Претседателот Иванов

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Веднаш на почеток да си кажам, реченицата „плурализмот во земјата е сведен на мултиплицирано едноумие” едноставно не ја разбирам. За еден од најсуштинските делови во неговото обраќање, оној за неодговорноста на НАТО и ЕУ кон Македонија, еве и да се согласам со Претседателот дека тие неодговорно нé блокирале, тогаш си го поставувам прашањето – но… Read more »

Падот на Варшава

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Орбан не е интересен. Муниција се помалку, ни два брана бегалци веќе не се интересна тема. Денес Европа не постои. Идентитетски осакатена, старата Европа сепак се враќа преку духот на новите Виктатори. Причина? Старата добра европска незаинтересираност. Полска после растот кој го генерираше со години, далеку над европскиот, a oособено бакланскиот, просек, а со тоа… Read more »

НАТО и новите војни

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Сега кога (наводно) „политичката криза е завршена“ (според зборовите на амбасадорите-кумови на новата верзија на Пржино во македонската сапунска серија) веројатно ни е дозволено да погледнеме надвор од кафезот. Граѓаните (политичарите се посебна приказна) никако да сфатат дека најголем проблем на Македонија е самата Македонија, т.е. оние што ја претставуваат и наводно се грижат за… Read more »

Нешто за “алтернативите“ на Македонија

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Гледав неколку емисии и ги читав коментарите на неколку наши познати универзитетски професори во врска со „алтернативите на Република Македонија“…, да појаснам – алтернативи на нашето (не)членство во ЕУ и НАТО. Изнесоа многу аргументи „за“ алтернативите и „против“ членството со кои делумно се согласувам…, меѓутоа, за мене сеуште останува дилемата „Дали Македонија има алтернатива на… Read more »

Историска пресвртница

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Минатата недела бевме сведоци на историската пресвртница во Велика Британија, цел свет беше сведок на брегзитот, односно на референдумот за излез на Бртанија од ЕУ, секако референдумот беше историска пресвртница како за Британија така и за ЕУ. Најискрајно да ви кажам јас во четвртокот навивав за Британија да изгласа излез од унијата и бев убеден… Read more »

Македончето и брекзит

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Британциве референдумски истакнаа дека сакат да се разделат со Европската Унија, а пак, големите патриоти Македонци, кои во последно време се путинољуби и евроскептици побрзаа да ја искажат својата поддршка за почетокот на крајот на Унијата, таква каква што ја знаевме до пред некој ден. На Македончето му е убаво кога во друштвото каде го… Read more »

Политика на празно столче – Кој прв стана од масата?

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Ние отсекогаш сме играле политика на празно столче. Едноставно не одиме и кога нè канат. Или е премногу трошок или некој од раководните структури не гледа потреба баш ти да одиш и да се обучуваш нешто или да присуствуваш на конференција. Или пак едноставно (тоа од дипломатски протокол повеќе знаат) си седиме „дома“ како израз… Read more »

Имаме право на избор

Posted by & filed under ПО ДОМА.

Се чини дека последните настани кои ја обележа политиката на Европската унија, отварат низа прашања во врска со нејзиното функционирање како и нејзинот иден опстанок и рзвој. Старата дама, блудницата вавилон како што многумина ја нарекуват последниве години падна во тотална голема економска и политичка криза, a врз тоа битно влиаеjа претходните како и сегашните… Read more »