Путин на минус 6 се нурна во студено езеро

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Руската државна телевизија го пренесуваше влегувањето на 65-годишниот Путин во езерото Селигер, околу 400 километри северно од Москва. Ројтерс пренесува дека температурата на воздухот во тој момент била шест степени под нулата. На Путин ова не му е првпат да се соблекува пред камерите и да ги покажува своите атлетски вештини. (28) Тим ЗА -0%… Read more »

Индиското езеро кое крие мрачна тајна

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

На 5.029 метри надморска височина на Хималаите, во Индија, се наоѓа езерото Рупканд кое поради непристапноста било откриено пред околу 70 години. Ова глечерско езеро во поголемиот дел од годината е смрзнато, а во остатокот водата се повлекува и открива над 500 човечки костури на кои долго време не им беше познато потеклото. Оттогаш, антрополозите… Read more »

Забегани мисли

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Си пешачам покрај брегот на Охридско Езеро, по патеката од Струга до Езерски лозја и назад, уживајќи во секој поглед. Прекрасно. Навистина сегде божева је хубавина, убаво си кажал Константин. Си заклучувам, е да, ама божева е хубавина, никако човечка! Човекот е тука да уништи, да расипе, да го исфрли сопственото ѓубре оти и самиот… Read more »

Дојранското езеро е отровно?

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Во Дојранското езеро се наоѓаат екстремно високи концентрации на отпадни материи, фосфорни и азотни соединенија и ги надминуваат досега забележените концентрации на овие материи во било кој воден екосистем во земјата. Или да бидеме појасни, ова се досега највисоки забележани концентрации што некогаш биле забележени во некој еко систем во земјата и тие се во… Read more »

Охридското Езеро на работ од губење на епитетот „значајно“

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Охрид во изминатиот период беше посочен како подрачје под голема закана, наречен европски Галапагос од неколку светски медиуми. Зарем светот треба да не убедува за значењето што го поседува Охридското Езеро? Во последнава година јавноста е разбранувана со бомбастични најави за уредување и инфраструктурни промени на охридското крајбрежје, со што наводно би се подобриле и… Read more »

Дојран е како млада мома спремна за венчање

Posted by & filed under ПО СВЕТОТ.

Велат во новата 2015та Дојран е како млада мома спремна за венчање. И можеби навистина е така. Се е онака средено како никогаш претходно. Како само да чека знак дека летото е започнато. Спремен е Дојран за годинава, а спремни сме и ние. На самиот влез од стар Дојран од лева страна оваа година за… Read more »